Reportáž britského Telegraphu z východu Ukrajiny: Zastřelili dívku. Nesla proruským ozbrojencům jídlo

06.05.2014 9:36

Pohnutá skupina truchlících kolem zastřelené dívky, které kdosi k bledé tváři položil rudé růže. Tak začíná líčení korespondenta renomovaného britského deníku The Telegraph z východoukrajinského Kramatorsku. Ještě děsivější je pak prý vysvětlení, proč musela jednadvacetiletá dívka zemřít.

Reportáž britského Telegraphu z východu Ukrajiny: Zastřelili dívku. Nesla proruským ozbrojencům jídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Jmenovala se Julie Izotovová a zločinem, za který zaplatila životem, mělo být to, že ve válčícím městě chtěla přinést jídlo protivládním jednotkám. Tácy se sendviči již nedonesla - přímo na ulici ukrajinského města byla zastřelena.

„Byli to ti z Pravého sektoru,“ ukazuje jedna z truchlících na nacionalistickou milici, která se ve spojení se stejnojmennou stranou „proslavila“ během únorového převratu v Kyjevě a nyní podle některých svědectví doprovází armádní jednotky při pacifikaci protestů na východě země.

Vše k tématu Ukrajina ZDE

Je prý také možné, že střelcem byl příslušník armády. „Ve skutečnosti na tom nezáleží, protože všichni jsou beztak stejní,“ měla britskému novináři říct žena truchlící nad tělem zastřelené Julie. „Ti fašisté tu zabili mladé děvče. Za to skončí v pekle,“ vzlykala.     

Celá reportáž v angličtině ZDE.

Případ smrti jednadvacetileté Julie podle reportéra Davida Blaira ukazuje tragédii války, probíhající ve východoukrajinských městech. Nikdo nedokáže říct, kdo ji přímo na ulici zastřelil a místním lidem je to v podstatě jedno, protože armádní jednotky, stejně jako nacionalistické bojůvky zahrnuje značná část z nich do jedné skupiny „fašistů“.

Lidé v doněckém regionu, a zdaleka nejen ti, kteří v těchto dnech na náměstích mávají ruskými vlajkami, mají podle dopisovatele The Telegraph zkrátka pocit, že jsou zapomenuti a nepochopeni jak zbytkem Ukrajiny a kyjevskou vládou, tak celým světem. Více než 80 procent z nich volilo v posledních prezidentských volbách Viktora Janukovyče, a skoro polovina z nich se považuje za etnické Rusy, ne Ukrajince.   

O důvodech takového chování si prý pozorovatel ze Západu může myslet cokoliv, včetně vlivu ruské propagandy. Faktem ale podle reportéra Blaira je, že řada lidí v celé Doněcké oblasti se ztotožňuje s heslem na radnici v Kramatorsku: „Ochráníme Doněck od kyjevské junty." V atmosféře stále nových ukrutností, od těch velkých (kalibru upálení desítek povstalců, zabarikádovaných v Domě odborů v Oděse), po „malé“ incidenty typu zastřelení dívky s obloženými chleby, se prý lze obávat stále rostoucího teroru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…