Reportáž z trosek malajsijského letounu. Jen pro silné povahy

19.07.2014 14:45

Týdeník Economist ve svém včerejším článku přinesl reportáž z místa letecké katastrofy. Zpovídá místní obyvatele a bez hodnotícího komentáře i tak více než dostatečně zobrazuje tíhu situace.

Reportáž z trosek malajsijského letounu. Jen pro silné povahy
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

„Pole, kam letadlo dopadlo, je pokryto lidskými těly. Jedno z ohořelých těl má oblečeno kalhoty, ale chybí mu boty. Další má polotričko a šedé ponožky, z nichž jedna z nich je úplně spálená," přibližuje reportér týdeníku neutěšenou atmosféru z místa neštěstí a ptá se na pocity přihlížejících lidí. Někteří z nich se stali očitými svědky celé smutné události.

„Mysleli jsme, že nás někdo bombarduje," svěřuje se stále ještě s vystrašenou tváří Natálie, která bydlí poblíž místa neštěstí ve vesnici Grabovo. Další svědci dodávají, že někteří pasažéři letadla dopadli na zem kvůli silnému větru bez oblečení. Jeden z nich po pádu přišel o půl obličeje. Na zemi se vedle lidských těl povalují zavazadla s obsahem, který nasvědčuje, že jejich majitelé letěli na dovolenou. Čokoládové tyčinky, pěna na holení, opalovací krém.

Celou reportáž v angličtině najdete ZDE

Záchranáři se snaží dát dohromady všechny části těl, které jsou rozesety na poli. Pole je však velmi rozlehlé a začíná se stmívat. Nejblíže místu neštěstí se nachází slepičí farma a několik málo domů. Požárnici se snaží uhasit zbytky doutnajících ohníčků, ale mají příliš malé nádrže. Na nic takového nebyli připraveni. „Nic takového se tady nestalo více než 30 let," líčí jeden z nich.

Kousek opodál leží mrtvé tělo desetiletého chlapce. V jeho očích se zračí hrůza, kterou musel vytrpět krátce před jistou smrtí. Jednu botu má stále nazutou. Je vtlačen do svého sedadla. Začíná pršet, ale zatím pouze lehce. Komáři začínají útočit na vše živé i neživé. Přidávají se k nim potulní psi, kteří vyjí z povzdálí. Jeden z vůdci místní povstalecké jednotky, který se představuje jako Alexej, je v šoku a smutně dodává: „To není neštěstí, to je přímo peklo."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…