Reportéři ČT cosi „naznačili“ o Zemanovi a penězích z Ruska. A spustil se křik. Jenže pak se ozvala bývalá slavná novinářka: Taková fabulace! Já se vždy snažila...

30.08.2018 4:42

ANKETA Reportéři ČT Marka Wollnera naznačují v reportáži nesoucí název Putinův kůň v Adamově, odvysílané v pondělí, že kampaň Miloše Zemana by mohla být financovaná z Ruska. Dokumentují to na případu firmy Adast Systems z jihomoravského Adamova (jež je sponzorem jak prezidenta Zemana, tak i Strany práv občanů Zemanovci), která má sídlo ve Švýcarsku. Spojují ji s právníkem Fabiem Delkem, který má mít kontakty na okolí Putina. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, zda je tomu potřeba věnovat pozornost a jak jsou takové informace závažné.

Reportéři ČT cosi „naznačili“ o Zemanovi a penězích z Ruska. A spustil se křik. Jenže pak se ozvala bývalá slavná novinářka: Taková fabulace! Já se vždy snažila...
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČT 24, ilustrační foto

Na strojírenský podnik Adast Systems se zaměřil pořad Reportéři ČT Marka Wollnera. Podnik štědře sponzoruje Stranu práv občanů i prezidenta Miloše Zemana. V posledních šesti letech prezidentovi i jeho domovské straně daroval přes 12 milionů korun. Skuteční majitelé společnosti jsou však podle Reportérů před veřejností skryti. Od roku 2016 ji oficiálně převzala neznámá firma z Lichtenštejnska, nyní pro změnu ze Švýcarska. Společnost je přitom propojena, jak zjistila Česká televize, se švýcarským právníkem Fabiem Delkem, který je v obchodním rejstříku uveden jako jediná osoba, která za majitele firmy vystupuje. Fabio Delco však podle tvrzení Reportérů ČT zastupuje i ruské oligarchy s vazbami na prezidenta Putina. 

Anketa

Vadí vám Zemanovy výroky, kterými žertuje o zabíjení novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 13693 lidí

Zeman hájí zájmy Ruska na úkor zájmů České republiky

„Mám za to, že během kampaně se tým pana prezidenta i on osobně dopustili mnoha faulů. Takže tohle by byla další pozoruhodnost. Mimoto docela by mě například zajímalo, zda intenzivní kampaň přes vysoce manipulativní e-maily byla také tak spontánní, jak se jevila,“ prozradil ParlamentnímListům.cz europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

„Ano. Jsou. Zvláště proto, že Zeman otevřeně hájí zájmy Ruska na úkor zájmů České republiky. Viz kauza novičok a usnesení senátního výboru o zahraničí, obraně a bezpečnosti,“ sdělil senátor Václav Láska, předseda hnutí Senátor 21.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

„Předpokládám, že pan Wollner by nepustil ven informace, které by neměl podložené. Za tohoto předpokladu by tyto informace byly alarmující,“ uvedl senátor Josef Nerušil (ČSSD).

„Pokud se to potvrdí, pak ano. Volební kampaně by především měly být financovány transparentně. Každá odchylka od tohoto přístupu je z principu problém,“ konstatoval poslanec Pirátské strany Mikuláš Peksa.

„Velice. Potvrzuje to, že může pracovat v zájmu cizí mocnosti,“ sdělila Helena Langšádlová, poslankyně a v letech 2011 až 2017 místopředsedkyně TOP 09.

„Určitě jsou a určitě je třeba, chceme-li právní stát a „demokracii západního typu“ namísto toho, abychom i tímto směřovali na Východ,“ domnívá se zastupitel TOP 09 na Praze 8 Pavel Schnirch.

„Jde o velmi závažné mediální obvinění. Mělo by to být předmětem vyšetřování policie. Namístě je i zřízení parlamentní vyšetřovací komise. Je-li to pravda, kladu si otázku, co o tom vědí naše tajné služby,“ otázal se bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý.

„Je to obrovské bezpečnostní riziko, neboť hlava státu přece reprezentuje zájmy České republiky a s finančním zázemím z Ruska může mít potřebu Rusku nadbíhat. Což ale často dělá, takže to do sebe zapadá. Zeman by měl rezignovat a přestat dělat Česku ostudu,“ napsal Ondřej Mirovský, zastupitel hlavního města Praha a zástupce starosty na Praze 7 (Strana zelených).

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

„Informace o financování kampaně Miloše Zemana jsou více než závažné. Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman opakovaně poškozuje dobré jméno Česka a jedná proti našim národním zájmům ve prospěch Ruska (naposledy kauza novičok), je namístě, aby se tím zabývala Poslanecká sněmovna a Senát,“ domnívá se jihočeský tajemník KDU-ČSL Šimon Heller.

Lež a nenávist ovládly veřejný prostor. Mnohá média stojí na čele antizemanovské kampaně

„S větší kravinou jsem se nesetkal. Co by z toho Rusové měli, k čemu by jim to bylo? Víte, co mě více udivuje? Že se slavní Reportéři nezajímají například o financování kampaně pana Drahoše. Po internetu chodí velmi zajímavé informace o zdroji jeho financí na kampaň. A nejsou to informace příliš lichotivé,“ napsal senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). 

„Buď jsou domněnky, nebo fakta. Domněnky nemá smysl komentovat,“ konstatoval bývalý místopředseda Senátu i vlády Zdeněk Škromach (ČSSD).

„Když to není prokázané, tak je závažné, že se to medializuje,“ je přesvědčen Ivan David, bývalý ministr zdravotnictví.

„Nejsem schopen posoudit relevanci podobných informací. Nápadně to ovšem připomíná obviňování Donalda Trumpa v CNN ze spolupráce s Kremlem. Jeho přímým důsledkem byl meziroční pokles diváckého zájmu o 24 %. Pan Wollner asi chce Českou televizi nasměrovat na podobnou trajektorii. Nepochybuji o tom, že pan prezident toto nařčení nenechá bez odezvy, takže konečné slovo budou mít soud a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání,“ zareagoval Jaroslav Bašta (ČSSD), bývalý ministr a velvyslanec.

„Je to absurdní konstrukce. Zůstává mi rozum stát nad posedlostí některých lidí prezidentem Zemanem a snahou ho za každou cenu dát do souvislosti s nějakou špinavostí. Nechápu. Pro mě je to neuvěřitelné, jak se lze dopracovat k podobným závěrům. Snažila jsem se vždycky mít pro podobná tvrzení v ruce relevantní argumenty, doklady, vyjádření osob, které moje tvrzení jsou schopny dokázat, protože události byly osobně přítomny, nebo archivní materiály. Ale takové fabulace, no promiňte, ale to je snad možné opravdu jen v některých reportážích Reportérů ČT,“ posteskla si bývalá poslankyně hnutí ANO, ale také exredaktorka České televize Jana Lorencová.

„Nepřekvapuje mě, že Reportéři a pan Wollner mají (jak jste uvedl) ‚naznačovat‘. Právě to naznačování je důležité. Mnohá média v Česku už dávno neinformují, ale vnucují divákům svůj vlastní pohled na věc. Manipulace společnosti ze strany médií roste. Jsou to právě média, která se de facto snaží rozhodovat o lidech v politice. Vytváření kauz je hnacím motorem mainstreamu. Vždy pod hlavičkou nějaké skvělé obhajoby hodnot. Část médií se ve skutečnosti stala služkou klientelistických skupin, které se sami dosazují do pozice arbitra na spravedlnost a pravdu. Zjednodušeně řečeno – pravicová média, která v ČR dominují, vedou ze zahraničí řízenou nenávistnou kampaň, která má jen a jen dehonestovat Rusko. Každý, kdo Rusko nepovažuje rovnou za ‚říši zla‘, tak se stane terčem mediálního lynče,“ myslí si Stanislav Mackovík, v letech 2013 až 2017 poslanec KSČM. „Nedá se přehlédnout, jak se v naší zemi zástupci tzv. západních hodnot raději nechlubí tím, na koho v administrativě USA mají přímé kontakty a čí firemní zájmy tady prosazují. Je zajímavé, že v politice nevadí mraky trollů, kteří na úkor naší prosperity obhajují především zájmy USA. Na prezidenta Zemana se hledá kdeco. Když nestačí trenýrky nebo přitroublá písnička, tak se vytáhne z USA přivlečený hit, jak ‚Rusko ovlivňuje volby‘. Všichni se u toho ještě tváří, že se Američané v ČR nesnaží ovlivňovat vůbec nic. Žijeme v době, kdy lež a nenávist ovládla veřejný prostor. Mnohá média stojí na čele antizemanovské kampaně vedle TOP 09 a všech jejích klonů. To s nezávislostí nemá nic společného. Pokud tedy má být za závažné považováno naznačování z ČT ohledně propojení firmy Adast Systems, tak stejně závažná jsou i jiná propojení, která však pana Wollnera vůbec nezajímají,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …