Řešení hádek a sporů mezi žáky. I sem prý putují peníze vyčleněné pro HateFree

04.02.2017 9:55

Předcházet eskalaci konfliktů mezi žáky, případně mezi rodiči žáků a učiteli, pomáhá mediace sporů, které se učí učitelé i žáci základní školy v Krásné Lípě na Děčínsku. Protože se učitelé řešení takových sporů na pedagogických fakultách neučí, pomáhají v tomto směru peníze vyčleněné na kampaň HateFree. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Řešení hádek a sporů mezi žáky. I sem prý putují peníze vyčleněné pro HateFree
Foto: Petr Kupka
Popisek: Transparent odkazující k iniciativě usilující o život bez násilí a nenávisti.

Stalo se to na konci listopadu. Jedenáctiletý chlapec v základní škole v Krásné Lípě na Děčínsku shodil své spolužačce penál. Podle ní to byla schválnost, podle něj to byla náhoda. Začali si nadávat, uráželi se, popisuje list jeden z případů.

Upozorňuje, že podobné hádky mohou narůstat a narůstat, až úplně rozloží celou třídu. A učitelé na řešení podobných situací zpravidla nejsou ani trochu připraveni.

Do sporu mezi dětmi se vložili spolužáci speciálně vyškolení pro roli takzvaného peer mediátora. A s nimi učitelé, kteří prošli intenzivním výcvikem v komunikaci a mediačních technikách. Rozhádané děti spolu zase mluví a ředitelka školy Ivana Preyová je přesvědčena, že bez školení by to takto nezvládly.

Zároveň si Preyová stěžuje, že na pedagogické fakultě ji na to nepřipravili. Stejnou zkušenost prý mají i ostatní ředitelé škol, které jsou zapojeny do výcviku. Přitom všichni museli na pedagogických fakultách skládat zkoušky a zápočty z psychologie a pedagogiky.

A tak se díra v přípravě učitelů látá například právě z peněz vyčleněných ze státního rozpočtu na kampaň HateFree, píše list. Podle něj se projektu v rámci kampaně Agentury pro sociální začleňování zúčastnilo deset škol ze Šluknovského výběžku a Moravskoslezského kraje, za výcvik žáků a učitelů a následné konzultace zaplatí zhruba 2,5 milionu korun.

„Když mediaci zavedeme do škol, ubude i konfliktů a v důsledku toho xenofobie,“ cituje list Milana Kotíka z neziskové organizace Aisis, která výcvik učitelů zajišťuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…