Řešili jsme věci online, esemeskou, telefonem, zdůvodnil Babiš, proč si vybral Kněžínka za nového ministra

11.07.2018 9:02

Ještě předevčírem ho téměř nikdo neznal, dnes už řídí ministerstvo. Kdo je Jan Kněžínek, kde ho Babiš vzal, kdo ho má rád? Co dělal předtím? A vadí mu trestně stíhaný premiér? Na tyto otázky se snažily odpovědět Lidové noviny a Mladá fronta DNES.

Řešili jsme věci online, esemeskou, telefonem, zdůvodnil Babiš, proč si vybral Kněžínka za nového ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem spravedlnosti Jana Kněžínka. Tomu trestně stíhaný předseda vlády nevadí

Po tiskové konferenci Taťány Malé Andrej Babiš zřejmě uznal, že bude potřeba obsadit post někým jiným. Nápad řídit ministerstvo sám do nalezení vhodného kandidáta vzbudil takové mediální a politické pozdvižení, že si Babiš asi nemohl být jistý důvěrou pro vládu. A tak muselo být nové jméno nalezeno co nejdříve.

Anketa

Kdyby to bylo na vás, zvedli byste ruku pro důvěru vládě Andreje Babiše?

65%
35%
hlasovalo: 13409 lidí

Tím jménem se stal právě Jan Kněžínek. Podle Mladé fronty se s ním Babiš znal, protože spolu konzultovali některé vládní návrhy a setkali se také na legislativní radě. „Řešil jsem s ním legislativní věci online, esemeskou, po telefonu,“ vyjádřil se Andrej Babiš v brífinku pro ČT. Svou roli mohlo ale sehrát i doporučení. U bývalé ministryně Jaroslavy Němcové působila jako ředitelka kabinetu jistá Pavla Zdráhalová, se kterou dle novin pojí Kněžínka osobní vztah.

Podle Pavla Blažka z ODS je Kněžínek sice renomovaný právník, ale vystupuje jako úředník bez jediné vize. Kateřina Valachová z ČSSD ho naopak chválí, říka, že Kněžínek je profesionál, který už se dlouho pohybuje ve vyšších patrech tvorby zákonů a má skvělé vztahy se špičkami justice. Pochválil ho i Jiří Dienstbier, kterému dělal náměstka. Podle něj je Kněžínek člověk, který se nebude do vyšetřování vměšovat a jeho vazba na Babiše je menší než u paní Malé. Kontakty Kněžínka mohou podle Lidových novin sahat až na Hrad. V prezidentské kanceláři mezi jeho spojence patří ředitel administrativní sekce Jan Novák. Zeman ho také velmi promptně jmenoval ministrem.

Pro Andreje Babiše je důležitá i jiná věc. Kněžínek řekl, že mu trestní stíhání Andreje Babiše nevadí. „Spoléhám na orgány činné v trestním řízení, na nezávislé státní zastupitelství, na nezávislé soudy,“ prohlásil. Má v tomto ohledu pro Babiše stejnou kvalitu jako Taťána Malá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …