Resort spravedlnosti chystá změny trestních řízení. Klíčová bude až výpověď

28.03.2014 7:20

Ministerstvo spravedlnosti chystá nový trestní řád. Revoluční změna tkví v tom, že se při trestním stíhání bude klást větší důraz na to, co se děje před soudem a méně přihlížet k závěrům dokazování v přípravném řízení. MF Dnes to řekl soudce a autor zákona Pavel Šámal.

Resort spravedlnosti chystá změny trestních řízení. Klíčová bude až výpověď
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Cílem nového návrhu zákona je, aby se vše podstatné při objasňování trestného činu odehrávalo před soudem. Pod dohledem veřejnosti. Zatím je v tuzemsku praxe taková, že se vše podstatné děje neveřejně v přípravném řízení.

„Bude se méně přihlížet k závěrům dokazování v přípravném řízení a bude se klást větší důraz na to, co svědek vypoví před soudem,“ píše v rozhovoru pro MF Dnes Pavel Šámal, člen Katedry trestního práva Právnické fakulty UK.

Nový trestní řád cílí i na špatnou práci žalobců. Státní zástupci, kteří soudy prohrávají, by podle Šámala měli být postihováni jako jakýkoliv jiný zaměstnanec, když špatně pracuje. „Každý se někdy splete. Ale pokud se mu to bude stávat pravidelně, bude žalovat věci, které soudy neodsoudí, tak proti němu může být vyvozena pracovněprávní odpovědnost,“ míní pro MF Dnes Šámal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…