Resort zemědělství kritizuje Pozemkový fond

26.11.2011 18:52

Ministerstvo zemědělství se pustilo do ostré kritiky fungování Pozemkového fondu. Zpráva o transformaci úřadu poukazuje na plýtvání veřejnými prostředky i na jeho nepřipravenost na klíčovou proměnu. Pozemkový fond má podle zákona skončit s rokem 2012 a loučit se s pozemkovými úřady.

Resort zemědělství kritizuje Pozemkový fond
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

Do té doby měl jeho ředitel Radim Zíka (ODS) úřad zeštíhlit. Původní plán mu také nařizoval, aby restituentům vydal všechny pozemky až na ty strategicky důležité nebo ty, které mají připadnout na vyrovnání s církvemi.

Stav Fondu momentálně vláda momentálně posuzuje v připomínkovém řízení. „Zpráva objektivně, na faktech a číslech popisuje reálný stav," popsal redakci Aktuálně.cz význam dokumentu mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Končící úřad vypisuje několikaleté zakázky

Zpráva mimo jiné uvádí, že se Zíkovi nedaří připravit Fondu na sloučení a nezvládá ani efektivně plnit restituční nároky. Ministerstvo dále zmiňuje, že úřad zbytečně utrácí a vypisuje veřejné zakázky, které mají delší dobu plnění, než je předpokládaná doba jeho fungování.

Mezi dva podezřelé tendry resort zemědělství řadí zakázku na právní služby na čtyři roky, která úřad vyjde na 140 milionů korun, a soutěž na stavební práce v hodnotě půl miliardy korun. Práce přitom mají skončit až dva roky po ukončení činnosti Fondu.

V době vypracování ministerského hodnocení smlouvy ještě nebyly podepsány, úřad přesto neplánuje jejich schvalování pozastavit. Podle mluvčího Pozemkového fondu Iva Vysoudila byla důvodem pro spuštění obou zakázek úspora.

Zpráva ministerstva se také pozastavuje nad vysokými náklady, které Fond spotřebuje na svůj provoz. Například fakt, že si management končícího úřadu plánuje zaplatit 8,4 milionů na školení a semináře nebo 24,8 korun na analýzy a semináře, označilo ministerstvo za "zarážející". Vládě se nelíbí ani plán na rozšíření ekonomického systému řízení, podle kterého by úřad měl zaplatit 51 milionů korun za IT technologie.

"Tato zakázka nebyla konzultována na ministerstvu zemědělství a v podmínkách IT nereaguje na potřebu sjednocení IT obou institucí," uvádí autoři zprávy.

Cesta ředitele Zíky

Fondu Radim Zíka, vlivný člen liberecké ODS, působí ve vedení Fondu od roku 2008, poté, co v krajských volbách nezískal křeslo libereckého hejtmana, v roce 2009 se pak zásahem spolustraníků Mirka Topolánka a Petra Gandaloviče dostal do čela výkonného výboru. Z důvodu plánovaného ukončování činnosti fondu jej pak premiér Fischer jmenoval do funkce ředitele.

Se Zíkovým jménem bylo v minulosti spojeno několik podezřelých kauz.

Čtěte také:

Rodinná přihrávka? Šéfporadce pozemkového fondu přiklepl otci 43,4 hektaru
Pozemkový fond a úřad se sloučí, rozhodl Fuksa

Sněmovna schválila letošní rozpočet Pozemkového fondu

reklama

autor: qot

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…