Respirátory škodí. Televizní noviny vypustily odhalení

04.04.2021 22:20

Televize Nova přišla s důležitým odhalením. Nošení respirátoru vám může poškodit zrak. Pokud si prý nebudete dávat pozor, může dojít až k oschnutí rohovky. „Štípou mě oči, zhoršuje se to vždy k večeru, kdy opravdu rudnou, pálí to,“ říká žena, která musí nosit respirátor osm hodin v zaměstnání.

Respirátory škodí. Televizní noviny vypustily odhalení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Respirátory FFP2 a KN95

Epidemie covidu přinesla mnoho problémů, které by dopředu třeba nikoho ani nenapadly. Jako velký problém se ukazují roušky a respirátory. Nošení respirátoru může způsobit dokonce oční problémy. Lékaři hovoří o tzv. syndromu suchého oka, kdy nevhodně nasazená ochrana úst a nosu způsobí vydechování teplého vzduchu přímo do očí, ty posléze rychleji vysychají a ničí se jejich přirozená ochrana.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

V reportáži Nova zachycuje příběh paní Silné, která stejně jako stovky dalších pacientů byla nucena vyhledat pomoc očního lékaře. „Štípou mě oči, zhoršuje se to vždy k večeru, kdy opravdu rudnou, pálí mě to,“ popisuje žena své problémy v reportáži. Potíže podle ní začaly právě v době pandemie.

Důvod takového nárůstu případů je podle lékařů jednoznačný. Vyschlé a zarudlé oči způsobuje údajně styl života během pandemie. Nejvíc špatně nasazené respirátory. „Pak si lidé teplý vzduch vydechují k očím,“ upozorňuje oční lékař Tomáš Mňuk. 

Paní Silná následně v reportáži potvrzuje, že nosí respirátor celých osm hodin v práci, v kanceláři. Řada lidí podle tvůrců reportáže neví, že respirátor se musí dotvarovat přesně na kořen nosu. Tím si údajně mohou přivodit dlouhodobé oční potíže. Syndrom suchého oka se dá prý také řešit celodenním podáváním umělých slz.

Lékaři také varují před podceňováním příznaků. „Může to skončit až tak, že pacienti mají oschlou rohovku,“ říká Mňuk. Zhoršený zrak bude podle reportáže nejspíš jedním z přímých důsledků pandemie, protože lidé jsou v podstatě nuceni trávit mnohem víc času sledováním monitorů.

Repirátory povinné. ,,Na lidi platí jen zákazy"

Zdravotní problémy se podle Novy nebudou týkat jen zraku. I u lidí, kteří již covid prodělali, se podle studií často objevují i neuropsychiatrické následky, jako je nespavost, úzkosti, poruchy koncentrace, či dokonce poruchy vědomí.

Respirátory musejí nyní občané v současné chvíli nosit na veřejnosti všude. Třeba epidemiolog Rastislav Maďar se obává, že kdyby povinnost nošení roušek na veřejnosti skončila, začnou se srocovat davy lidí a nákaza se opět bude nekontrolovaně šířit. Proto doporučuje, aby lidé ještě chvíli vydrželi a nastavená nařízení respektovali. „Na část populace platí jen zákazy a pro tu jsou taková opatření důležitá,“ prohlásil. Pro ty ostatní mohou mít opatření alespoň symbolický význam, domnívá se Maďar.

Povinnost nosit roušku nebo respirátor na veřejnosti skončí prý až mezi posledními, prozradil v neděli ministr vnitra Jan Hamáček. „Určitě budou platit roušky a respirátory, ty by měly padat v rámci rozvolňování jako poslední. To je opatření, které opravdu funguje. Budou platit omezení z hlediska obchodů a služeb nebo hromadných akcí, ale postupně by se to mělo uvolňovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…