Restart vlády tvrdé pravice. Stále stejné firmy. Bude se to řezat, varuje zkušený komentátor

10.10.2021 11:13

Na výsledky voleb se ve svém komentáři na sociální síti Facebook zaměřil komentátor a publicista Martin Hekrdla. „Pracující třída – drtivá většina společnosti – nemá odteď v této – prý demokratické – zemi vůbec žádné institucionální zastoupení, a to už ani na povrchu, ani čistě formálně,“ poznamenal ve svém textu.

Restart vlády tvrdé pravice. Stále stejné firmy. Bude se to řezat, varuje zkušený komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koalice SPOLU vyhrála volby do poslanecké sněmovny. Ve volebním štábu bylo veselo

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

7%
87%
hlasovalo: 30932 lidí

„Vím, že není tak docela k smíchu restart vládnoucí tvrdé pravice po necelé dekádě. Jsou tam zase ‚firmy‘, které tam byly: fundamentálně ODS a lidovci a k nim nějaký ten liberální (případně konzervativní) ‚tahák‘ coby třetí noha (kdysi to byla ODA, pak TOP 09). Klasické transformační (zlodějsko-vykořisťovatelské) partaje po všech svých skandálech potřebovaly později ještě nějaké kašpary, snílky či užitečné (anebo dobře předstírající) idioty, aby si zachovaly dominanci v ringu: Topolánkova vláda si svého času vypomohla politickou korupcí (přeběhlíky), ta Nečasova zase znovu ‚topkaři‘ (TOP 09), s nimiž přišel i kníže, co měl ‚k lidu blíže‘ (kdo jiný by měl být lidovější?). A hodili se jim Bártovi výstřední ‚véčkaři‘ (Věci veřejné), kteří čelili jako ‚dinosaurům‘ (což jim nebránilo s nimi vládnout),“ poznamenal Hekrdla.

„Petr Fiala a Starostové (ještě Kalouskovu ‚topku‘ předtím opustivší) si náhradou za knížete a Bártu našli Piráty – a skoro všechny ty blbečky teď vyškrtali z kandidátek. Pirát (mouřenín) vykonal svou práci, pirát šel – vlastně se ještě nehtíky drží nad srázem hrstka jeho poslanců a možná tu vlastní krátkozrakost zatím pořádně ani nevnímá. Piráti (ti opravdoví) bývali historicky nezávislí, ale ti naši se už dávno před volbami stali korzáry, tedy (jako v dávné historii): služebníky mocných metropolí. Ale je to vůbec komické, že Bartoš je vůl? Neměli bychom plakat?“ ptá se Hekrdla.

„Jasně že představa premiéra-miliardáře coby Jánošíka, jenž bohatým bere a chudým dává, je z náležitého nadhledu bezprecedentně komičtější. Za Babiše nešlo v žádné chvíli o nosnou a perpektivní alternativu k pravicové a výdělkářské aroganci. Jen jediná věc je opravdu tragická: pracující třída – drtivá většina společnosti – nemá odteď v této – prý demokratické – zemi vůbec žádné institucionální zastoupení, a to už ani na povrchu, ani čistě formálně. Jak to napsal před poslední velkou válkou italský spisovatel Curzio Malaparte poté, co pozoroval námezdnictvo valící se po práci do pařížského metra: ‚Jsem s dělníky v obavách z příštích tyranií. Vím, co nás čeká,‘“ zmínil Hekrdla, podle nějž tuto zemi nedají do pořádku.

„Pokud vítězové sestaví vládu, a to je více než pravděpodobné, klid a mír se zde nerozhostí. Jakže to řekl Švejk U Kalicha těsně předtím, než byl c. k. fízlem odveden na direkci? ‚Bude se to řezat, víc vám neřeknu,‘“ uzavřel Hekrdla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…