Restituce a šlechtický rod: Nejvyšší žalobce Zeman se prý angažoval. Až moc

18.01.2021 8:17

Nejvyšší státní zástupce údajně užil svého vlivu, aby pomohl svému známému v restituční kauze. A to hned třikrát.

Restituce a šlechtický rod: Nejvyšší žalobce Zeman se prý angažoval. Až moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Njvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Podle serveru Seznam Zprávy využil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman svého vlivu v jedné z restitučních kauz svého známého. Nejprve se prý v jeho věci soukromě přimlouval a poté údajně na třikrát vybojoval rozsudek, který se podnikateli hodí.

„Třikrát podal v této kauze dovolání k Nejvyššímu soudu, až padl pravomocný rozsudek, který nahrává podnikatelským zájmům majitele penzionu, do něhož se Pavel Zeman jezdil rekreovat. Podle přímého svědectví se nejvyšší státní zástupce navíc za zájmy tohoto podnikatele přimlouval i osobně,“ napsal server.

V kauze jde o pozemky u Třeboně, které získat Petr Habersberger. Nároky na tento majetek však uplatňoval také jeden z potomků rodu Czerninů na základě potvrzení, že paní Josefina Czerninová, babička žadatele o majetek, byla po druhé světové válce občanskou Československa.

Zeman však třikrát zasáhl do kauzy, kde byly souzeny úřednice, které toto osvědčení vydaly. Ty byly nakonec odsouzeny a Zemanův známý, majitel penzionu, kde se Zeman rekreoval, tak má stále možnost pozemky získat.

Na Zemanovu aktivitu v této kauze upozornil soudce mladoboleslavského okresního soudu Jan Czernin, vzdálený bratranec Eugena Czernina, který také stojí o pozemky u Třeboně. Zeman se prý s Janem Czerninem sešel a vysvětloval mu, že by chtěl napomoct urovnat spor mezi Habersbergerem a Eugenem Czerninem.

Zeman odmítl, že by se v této věci choval neeticky.

„Jenom mohu ujistit, že jsem nepodnikl žádné kroky, které by byly v rozporu s etickým chováním státního zástupce,“ vzkázal prostřednictvím mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…