Restituce jsou pro katolickou církev danajský dar, míní profesor Hořejší

12.02.2012 18:27

Značná část mediální pozornosti se v poslední době upírá na církevní restituce. Kabinet Petra Nečase chce církvím navrátit 56 procent nemovitého majetku, který jí patřil před rokem 1948, zbylých 59 miliard korun by mělo být vyplaceno v penězích.

Restituce jsou pro katolickou církev danajský dar, míní profesor Hořejší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Významná část veřejnosti i obě levicové strany s restitucemi pro církve ve vládní podobě nesouhlasí. Názor na tuto problematiku na svém blogu vyjádřil i profesor imunologie a ředitel Ústavu molekulární genetiky Václav Hořejší.

Hořejší ve svém příspěvku zpochybňuje plán na kompletní odluku církve od státu, které chce vláda pomocí restitucí docílit. „Stále více jsem totiž přesvědčen, že současný stav, kdy existuje jasné pouto mezi církvemi a státem, je vlastně lepší – stát platí duchovní (podobně jako třeba učitele) a stará se o údržbu obrovského počtu kostelů(tuto povinnost ovšem stát vykonává, mírně řečeno, neoptimálně),“ píše Hořejší na blogu Aktuálně.cz.

Dodává, že historicko-kulturní význam církví je tak velký, že by stát měl v jejich podpoře pokračovat. Církve by zatím měly i nadále projevovat zájem o udržení kontaktů se státními institucemi. „Nemyslím, že by jim prospělo, kdyby se skutečně dostaly na úroveň onoho pověstného „spolku zahrádkářů“. Jsem přesvědčen, že by z mnoha důvodů bylo dobré, kdyby křesťanství mělo v naší společnosti větší vážnost a vliv než je tomu nyní,“ míní autor blogu. Argument ateistických občanů, kteří nechtějí ze svých daní platit církve, přitom považuje za neplatný, neboť stát podobným způsobem podporuje i jiné obecně prospěšné organizace.

Místo cesty k Bohu soudní spory

Co víc, obrovský, a často notně zanedbaný majetek, se pro katolickou církev může stát pověstným danajským darem. Lidé ve vedení církve by se podle Hořejšího měli spíše starat o duchovní záležitosti a pomoc druhým a ne o stovky chátrajících nemovitostí. Obchodně nezkušení hodnostáři se přitom téměř jistě zapletou do konfliktů se ziskuchtivými komerčními partnery. Ty budou mít za následek další soudní procesy a další vodu na mlýn odpůrcům církve.

Proto by stát neměl raději církvím žádné nemovitosti vracet. 59 miliard, které chtěl církvím taktéž vyplatit, by pak mohl použít na obnovu chátrajících církevních objektů a na navýšení nízkých platů duchovním.

„Jsem si jist, že by většina naší znechucené a rozezlené společnosti velice ocenila, kdyby katolická církev učinila velkorysé gesto a veškerých majetkových nároků se vzdala. Církev by namísto nemovitostí a miliard získala něco mnohem důležitějšího,“ uzavírá text Hořejší, sám věřící, jak uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…