Reuters přináší nové zprávy o přesunech armádních jednotek k severokorejským hranicím. Svět se obává dalšího jaderného testu

21.04.2017 20:39

Na Korejském poloostrově pořádně přituhuje. Jižní Korea má strach z toho, co provede její severní totalitní soused. V klidu nezůstávají ani Rusko a Čína. Agentura Reuters hlásí, že obě země přesunují své armádní jednotky k severokorejským hranicím. Blíží se totiž další významné výročí, při němž může chtít KLDR otestovat už šestou jadernou bombu.

Reuters přináší nové zprávy o přesunech armádních jednotek k severokorejským hranicím. Svět se obává dalšího jaderného testu
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

KLDR si letos vedle narozenin zakladatele komunistického státu připomíná také výročí založení své lidové armády. Toto výročí připadá na úterý 25. dubna. Mohla by ho „oslavit“ šestým jaderným testem. Jižní Korea proto bije na poplach a v klidu nezůstávají ani Čína či Rusko.

Reuters píše, že Čína – ačkoli to Peking popírá – pravděpodobně nařídila zvýšení bojové pohotovosti svého letectva a také Rusko posílá jednotky k severokorejské hranici. Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov novinářům sdělil, že manévry ruských ozbrojených sil nebudou probírány veřejně. Znamená to snad, že se blíží válka?

Severokorejský komunistický stát dává najevo, že má svou armádu připravenou takřka na cokoli. Ze stupňování napětí viní nikoli překvapivě Spojené státy, které podle představitelů KLDR provádějí „bláznivé nukleární manévry“.

„Nyní, když disponujeme mocnou jadernou silou, která nás chrání před jadernou hrozbou z USA, tak tuto sílu použijeme bez váhání i za cenu rozpoutání válečného konfliktu či jaderného válečného konfliktu,“ zaznělo ze severokorejského ministerstva obrany.

Celý článek v angličtině najdete zde

Na úterý je proto naplánována schůzka zástupců Jižní Koreje, Japonska a Spojených států, aby spolu koordinovali další postup a aby apelovali na Čínu, ať přivede severokorejský režim k rozumu. Nebýt pomoci, kterou komunistická Čína poskytuje komunistické Severní Koreji, režim by byl ještě v podstatně větších problémech, než je dnes. A Čína nestojí o žádnou uprchlickou vlnu z KLDR.

45. prezident USA Donald Trump doufá, že Čína přiměje KLDR k opuštění jaderného programu i mírovou cestou. Čína tomu také věří a dodává, že Trump má teď dost informací, aby věděl, jak důležité je dosáhnout mírového řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…