Řev. Pořád dokola... Babiš v ČT huboval na Kubala a řekl pravdu o Benešové. Ještě nezaznělo

30.04.2019 9:40

V rámci blížícího se výročí vstupu ČR do EU byl do Událostí, komentářů pozván premiér Babiš. A i když se měl pořad zabývat tímto výročím, první část byla věnována výměně Jana Kněžínka za Marii Benešovou. „Stejný řev byl, když bylo výběrové řízení na šéfa GIPSu, na policejního prezidenta a stále dokola,“ vyjádřil se premiér ke jmenování. Michal Kubal pak na něj vytáhl fotografii demonstrujících na Staroměstském náměstí. „Skvěle, máme svobodu a demokracii. Slavíme 30 let od revoluce a já myslím, že lidé mají právo vyjádřit svůj názor,“ ohodnotil Babiš demonstrující s poznámkou, že je zajímavé, že mají stejné transparenty a deštníky.

Řev. Pořád dokola... Babiš v ČT huboval na Kubala a řekl pravdu o Benešové. Ještě nezaznělo
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Událostech komentářích

Babiš se měl nejdříve vyjádřit k návrhům na odvolání ministra kultury za ČSSD Antonína Staňka. Předseda ČSSD v předchozím segmentu již uvedl, že Staňka odvolávat nehodlá. Babiš pravil, že ho o odvolání ředitele národní galerie Staněk informoval, a v rámci koaliční smlouvy na ten návrh měl právo. Uvedl též, že s Jiřím Fajtem v minulosti spolupracoval. Dodal, že obdržel petici za Staňkovo odvolání a pak usilovně hledal, s kým má vlastně jednat. „Já samozřejmě nejsem z tý situace nadšenej,“ poznamenal premiér.

Anketa

Chcete, aby Babiš skončil za Čapí hnízdo v kriminále?

10%
78%
hlasovalo: 14771 lidí

Marcela Augustová pak přes zmínky o Staňkově odvolání navázala na výměnu Jana Kněžínka za Marii Benešovou a dávala ji do souvislosti s obžalováním aktérů kauzy Čapí hnízdo. A zeptala se premiéra, zda to pro partnery v EU není „zneklidňující obrázek“. „Určitě ne,“ byl si jistý premiér. „Prosím vás, Čapí hnízdo, to je věčný příběh, já mám pocit, že od revoluce snad tady nic jiného nebylo než Čapí hnízdo,“ zažertoval premiér a odložil brýle. Babiš pak mínil, že lidi už kauza nezajímá. „Ta dotace, na kterou byl nárok, byla vrácena, Česká republika dostala peníze, nebyla to korupce, slouží to lidem. Já chápu, že vy se stále snažíte zpochybňovat tu nominaci, stejný řev byl, když bylo výběrové řízení na šéfa GIPSu, na policejního prezidenta a stále dokola.“ Augustová se bránila, že ona se nic zpochybňovat nesnaží. Babiš odvětil, že to je hlavně snaha Světlany Witowské.

„Pan Kněžínek se dozvěděl o tom, že má být ministrem 15 minut předtím, než jsme ho přemluvili s paní Schillerovou. Takže tam byl dočasně. A je pravda, že to asi plánoval později, no ale vzhledem k tomu že zítra je obměna vlády a vznikl tady ten tlak na tu změnu, já jsem byl vlastně donucen urychlit to rozhodnutí,“ argumentoval Babiš. Proč tedy nevybral Marii Benešovou rovnou, ptala se moderátorka. „Protože jsem vybíral mezi třema kandidáty a pro paní Benešovou jsem se rozhodl de facto... Vlastně to bylo patnáctého, jak my jsme si sedli s panem Kněžínkem, to Čapí hnízdo, které vy tam stále montujete bylo až ve čtvrtek, takže nemá to žádnou souvislost a pokud tady chce někdo někomu namlouvat, že někdo chce vyměnit nejvyššího státního zástupce, což vlastně jsme odmítli, paní Benešová, tak kdybych to chtěl udělat, tak jsem to mohl udělat za menšinové vlády hnutí ANO, jsou to všechno nesmysly, zase tam máte tu fotku toho Čapího hnízda, já zvu všechny lidi, aby se tam šli podívat, je tam miliarda, není tam ani koruna z Evropy, zkuste už nějaké jiné témy, český televize,“ držel Andrej Babiš monolog.

Augustová mu připomenula, že otázka zněla, proč Benešovou nejmenoval už po Taťáně Malé. „Protože loni zkrátka jsem to neměl na stole, nikdo mi to nenavrhl, dostal jsem nějaký tip a zkrátka jsem se pro něj rozhodl,“ odpověděl premiér a dodal, že to bylo jeho právo a jeho rozhodnutí. „Pan prezident Zeman se to dozvěděl ode mne. A že měl velkou radost, to je pravda. Ale není to jeho návrh. Žádný ministr v naší vládě není návrh pana prezidenta Zemana, aby bylo jasno,“ doplnil ještě.

Augustová pak zmínila, že z opozice zaznívá, že by měl premiér znovu požádat o důvěru, když tak drasticky mění kabinet. Babiš pravil, že opozice nejdřív tlačila na odvolání ministrů, teď budou vyměněni a opozice zase křičí, že je něco špatně. „Tak nechť vyvolají hlasování o nedůvěře vlády. Pokud padne vláda, budou předčasné volby, lidi budou zase naštvaní a je to jejich odpovědnost. Tahle vláda funguje skvěle, Česká republika se nikdy neměla tak dobře jako dneska, takže já nevím, o čem je vlastně řeč,“ vzkázal opozici.

Moderátorka se pak vrátila k úvodní otázce, zda tyto aféry nepoškozují obraz Česka v zahraničí. „Nepoškozují. Nikoho to nezajímá. A já s nimi mluvím. Včera jsem si smskoval s Pedrem Sanchézem, který vyhrál volby, je to socialista. Ale my tam spolu sedíme. A je to o lidech. Je to nesmysl. Kdo poškozuje jméno České republiky v Evropě, jsou naši europoslanci za TOP 09, KDU-ČSL a další. Určitě naši partneři, je to vůbec nezajímá,“ měl jasno premiér.

Následoval informační segment o protestech svolaných spolkem Milion chvilek pro demokracii. Michal Kubal se premiéra ptal, jak na něj působí fotografie zaplněného Staroměstského náměstí.

„Skvěle, máme svobodu a demokracii. Slavíme 30 let od revoluce a já myslím, že lidé mají právo vyjádřit svůj názor,“ ohodnotil demonstraci. Kubal se ještě ptal, jaký vzkaz je to pro něj osobně. Že lidé na to mají jiný názor, mínil a Babiš poznamenal, že je zajímavé, že demonstranti mají stejné transparenty a stejné deštníky.

„Já musím říct, vy jste mě dneska pozvali do Událostí, komentářů na 15 let Evropské unie, ale kolegové mi řekli: ‚Vem si tu Benešovou s sebou,‘ takže já jí tady mám prosím vás,“ ukazoval Babiš své podklady. A dodal, že jako nejvyšší státní zástupkyni ji jmenoval legendární Otakar Motejl a odvolána byla Pavlem Němcem v kauze katarský princ, když Benešová šla proti názorům ministra. A znovu zopakoval mantru, že paní Benešová má čistý štít a byla bojovnice proti korupci a justiční mafii.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…