Řev kvůli pohybu Ukrajinců. Nakonec Rakušan oznámil trest

04.05.2022 9:51 | Ze sítí

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová se o sobě na Twitteru dozvěděla, že je „ruská filcka“. Důvodem byla její poznámka, že systém evidence ukrajinských uprchlíků nefunguje také proto, že pokud neoznámí své stěhování do jiného kraje, není za to žádná sankce. Ministr vnitra Vít Rakušan přitom řekl, že při neoznámení změny místa pobytu ztratí uprchlík nárok na podporu.

Řev kvůli pohybu Ukrajinců. Nakonec Rakušan oznámil trest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahájení provozu food trucku s ukrajinskou kuchyní v Pražské tržnici, kde budou zaměstnávání lidé prchající před válkou na Ukrajině

„Zeptejte se hejtmanů a starostů. Do dnešního dne nemají řádnou evidenci lidí, kteří jsou na jejich území,“ vyzvala Mračková Vildumetzová ministra Rakušana, když spolu v pondělí večer debatovali v Událostech, komentářích na ČT.

O neregistrovaných uprchlících podle ní není přehled vůbec a obce nevědí, s kolika lidmi musí počítat k doktorům nebo do škol.

Stále například nebyly propojeny informační systémy veřejných a soukromých ubytovatelů, nemluvě o tom, že by se spojily třeba s databází cizinecké policie. „Po té evidenci neustále volají starostové a hejtmani a do současné chvíle neexistuje,“ upozornila poslankyně Rakušana.

Ten reagoval, že kritiku od hejtmanů dostává přímo na jednáních a poslankyni vzkázal, že její hnutí ANO za minulé krize žádnou strategii nepředstavilo, takže dnešní volání po strategii je jen „opoziční folklór“, který jej „opravdu rozesmává“.

Kromě toho opoziční poslankyni řekl, že se zasekla v čase a že bude velmi překvapena, co za opatření vláda představí příští týden.

NA CELOU DISKUSI SE MŮŽETE PODÍVAT ZDE

Z debaty ale více zaujala slova místopředsedkyně Sněmovny, že „víme, kolik uprchlíků se zaregistrovalo, ale nevíme, kde jsou“.

Pak hovořila o tom, že ministr sice zavedl opatření, že uprchlíci musí nahlásit svůj přesun do jiného kraje, ale když to neučiní, tak za to není sankce.

A právě to rozčílilo některé uživatele Twitteru. Marie Kolářová se slovem fuj a výzvou k odstoupení napsala: „Jak může Vildumetzová sama se sebou žít? Tak hnusnou a odpornou ženu aby svět pohledal, ona chce uprchlickým mámám s dětmi dát na nohu kouli, chce jim zakázat volný pohyb, a pokud by se hnuly z města, z vísky, tak jim dát sankci“.

 

 

„Jí by se mělo zakázat opustit město pro blbost a ohavnost,“ zaznělo posléze v diskusi s dodatkem, že je to komunistické myšlení jak v Rusku.

„Ať táhne do Ruska, filcka ruská,“ shrnula lapidárně jiná z uživatelek.

 

 

I ministr Vít Rakušan přitom v Událostech, komentářích oznámil, že podle nových pravidel lidé, kteří neoznámí změnu pobytu, budou ztrácet nárok na ubytování v rámci ubytovacího systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…