Revoluce proti Babišovi? „Zablokujem Prahu! Vidláci mu nepomůžou.“ Přibývá výzev k akci

04.12.2019 7:31

Audit Evropské komise, který obviňuje Andreje Babiše ze střetu zájmů a žádá po České republice nápravu ve věci dotací pro Agrofert, už vybudil ostré reakce. Ozývají se výzvy k blokádám a demonstracím, například od komentátora Jiřího Peheho, který jako příklady uvedl Hongkong, Chile nebo Libanon. Dle serveru Neovlivní.cz nebude EU proplácet dotace pro Agrofert a Česko tak bude muset platit ze svého.

Revoluce proti Babišovi? „Zablokujem Prahu! Vidláci mu nepomůžou.“ Přibývá výzev k akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády ČR Andrej Babiš

Jak jsme již informovali, do Česka dorazila finální verze auditu Evropské komise o střetu zájmů Andreje Babiše. Krátkou analýzu závěrů auditu přinesl server Neovlivní.cz a Sabina Slonková, kteří se odvolávají na anonymní zdroj obeznámený s auditem. Dle serveru jsou tyto závěry v podstatě shodné se závěry předchozího auditu a jedná se o konečnou verzi. Většina připomínek, které Česká vláda k auditu poslala, byla prý odmítnuta. „Licitovat se už může jen ohledně konečné částky, o kterou kvůli svému premiérovi Česká republika přijde,“ píše se v článku.

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí

Kvůli Babišovu střetu zájmů Evropská unie prý neproplatí ani korunu na dotacích pro Agrofert, a ty tak půjdou z kapsy českého státu. Dohromady se jedná o necelou půlmiliardu korun. „Andrej Babiš je osobou, která profituje z hospodaření Agrofertu. Opatření, kdy vložil holding do svěřenského fondu, jsou nedostačující. Ovládal jej skrze své rodinné příslušníky a manažery,“ potvrdil hlavní závěry zdroj obeznámený s auditem dle Neovlivní.cz.

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí

Vzhledem k počtu odpůrců Andreje Babiše v Čechách už se začalo spekulovat, jak se ke zjištěním postaví. Někteří už předpokládají, že Andrej Babiš kauzu ustojí. A bude nutné ho z křesla premiéra dostat jinými prostředky.

Například odborník na krizovou komunikaci Jan Jetmar už vyzývá k blokádě Prahy. „Jak si stojíme? On sám do prdele nepůjde, to by si raději usekl ruku. Peníze nevrátí, to by si raději usekl nohu. Dotace si nechá vyplácet od České republiky. Potřebuje je. Dostává na dotacích víc než odvádí na daních, když přijde o dotace, celý Agrofert půjde tam, kam jemu se nechce.

Co nám zbývá? Občanská neposlušnost. Blokovat vlaková nádraží, metro, letiště. Blokovat přechody ve městech. Vyhlásit stávku. Ten zločinec a estébácký udavač musí pryč! Když zablokujeme Prahu, tak ho to položí a vidláci mu nepomůžou,“ tvrdil na Facebooku.

Další tvrdé vyjádření, které by se dalo pokládat za výzvu, přidal politolog Jiří Pehe na Twitteru. „Pokud bude chtít občanská společnost donutit po auditu EK Babiše k odchodu, nebudou stačit demonstrace ve festivalovém duchu jednou za dva tři měsíce. Bude zapotřebí scénář Hongkong, Chile, Libanon. Tedy demonstrace každý den, dokud AB neodejde. Máme na to?“ ptal se Pehe spolku Milion chvilek pro demokracii.

Vzhledem k tomu, že Jiří Pehe je poměrně známý komentátor, sešla se k jeho slovům celá řádka reakcí. Poslanec JAP Lubomír Volný prý chce dokonce angažovat policii. „Na autora tohoto Tweetu jsem podal TO pro podezření z podněcování k nenávisti a násilí. Autorem uvedené akce jsou synonymem pro používání násilí, včetně vraždění oponentů, k prosazení politických cílů. Akcemi, které dnes autor podněcuje, se dostal k moci Hitler, pane Pehe,“ vzkazuje.

„Pehe vyzývá k převratu. Už podává vysvětlení?“ ptal se Jaroslav Foldyna.

Podobně se ptala i novinářka Lucie Groene Odkolek, zda si Jiří Pehe přeje násilí.

„Tak už je to konečně jasné, pravda a láska v podání jejich privatizátorů musí zvítězit za každou cenu, bez ohledu na parlamentní demokratický systém a výsledky voleb. Jiří Pehe žádá Hongkong, chce snad také demonstrace s Molotovovými koktejly, nelegálně obsazené veřejné budovy, kde demonstranti vyrábějí improvizované zbraně a používají je ? Takové zprávy z Hongkongu přinášela totiž také média vedle svobodného vyjadřování názorů.

Jsme parlamentní republikou, máme své svobodně zvolené demokratické instituce, a především ty mají ústavně řešit politické problémy, tak je tomu i dnes v kauze auditů EU. Věřím v rozum drtivé většiny obyvatel České republiky a přeji jim především pokojný adventní čas plný lásky k bližním,“ vyjádřil se k Pehemu bývalý hejtman Michal Hašek.

„Babiši, demisi, demisi, demisi, nebo uděláme revoluci!“ hrozil Miloš Rejmont, lékař a člen TOP 09 z Jablonce nad Nisou.

„Bez ohledu na ten audit mně přijde perverzní, když dotace jdou firmám multimiliardáře,“ odtušil komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. „Měl kliku, měl kontakty z minulýho režimu, ochočil si politiky, pak se stal jejich kápem. Ale proč by si ještě, proboha, měl mastit kapsu na úkor lidí, kteří ‚veřejnou podporu‘ fakt potřebujou?“ ptal se dále.

Pro doplnění dodejme, že dle ČTK nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dnes na tiskové konferenci oznámí, jak rozhodl o kauze Čapí hnízdo, která také souvisí s dotacemi. Nejvyšší žalobce může zrušit usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše, čímž by trestní stíhání pokračovalo, nebo usnesení o zastavení stíhání potvrdit, a případ tak definitivně ukončit.

reklama

autor: kas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…