Rezignace ministra Vojtěcha? Premiér Babiš vydal prohlášení v tisku

25.04.2020 16:33

Na čtvrteční tiskové konferenci čelil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) otázce, zda neuvažuje o rezignaci, když Městský soud v Praze zrušil hned čtyři ministrova důležitá rozhodnutí z časů karantény, ale Vojtěch dal jasně najevo, že se k rezignaci nechystá. A předseda vlády Andrej Babiš (ANO) svého ministra jednoznačně podpořil. V rozhovoru pro deník Právo zdůraznil, že jeho vláda pandemii zvládá. Ale i tak se prý musí mít všichni na pozoru.

Rezignace ministra Vojtěcha? Premiér Babiš vydal prohlášení v tisku
Foto: Repro ČT
Popisek: Andrej Babiš v Událostech komentářích

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) má za to, že vláda situaci zvládá. Od 1. května se rozjíždí tzv. chytrá karanténa. A ještě před jejím ostrým startem se ukazuje, že nárůst počtu nakažených zpomaluje. Navzdory tomu, že kabinet před Velikonocemi otevřel hobbymarkety, za což vláda sklidila kritiku.

Pamatujete na kritiku, že jsme otevřeli hobbymarkety na Zelený čtvrtek? A také, že ne všichni byli ukáznění? I přesto se ukázalo, že jsme to společně skvěle zvládli a na základě těchto výsledků epidemiologové i ministr zdravotnictví rozhodli o uvolnění. Musíme ale stále být obezřetní, protože Singapur, který jsme dávali za příklad, čelí druhé vlně,“ zdůraznil Babiš.

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí
Za důležité považuje, že se v první vlně v Česku nezopakovala italská či americká katastrofa v podobě přeplněných nemocnic a tisíců mrtvých.

„Zachránili jsme tisíce životů našich lidí, protože na začátku 95 procent nakažených k nám dorazilo právě z Itálie. Tam ke čtvrtku měli 193 tisíc nakažených a 25 tisíc mrtvých. Na milion lidí jich tam zemřelo 423, v Německu to je 67 mrtvých na milion, ve Francii 335, ve Španělsku 474. U nás na milion to dělá dvacet lidí, i tak bohužel. Ale ve srovnání s ostatními zeměmi jsou naše čísla jasná. V pátek ráno jsem měl tu čest být pozván na videokonferenci s premiéry Austrálie, Izraele, Řecka, Norska, Dánska, Rakouska a Nového Zélandu, protože je ČR všude v zahraničních médiích dávána za příklad, jak jsme epidemii skvěle zvládli. Vím, že jsou různé názory, ale to, že můžeme omezení uvolňovat a vracet se k normálnímu životu, je dobrá zpráva.“ pokračoval Babiš.

Z těchto čísel pro Babiše také vyplývá, že není důvod k tomu, aby Adam Vojtěch rezignoval na post ministra.

V rozhovoru pro Právo také zopakoval, že Češi sice oficiálně mohou vycestovat za hranice, ale fakticky se nikam nedostanou, protože řada zemí světa nedovoluje vstup cizincům z obavy, že jsou covid-pozitivní. Babiš o to víc Čechy, Moravany a Slezany nabádal, aby trávili dovolenou v českých luzích a hájích.

Poté konstatoval, že koronavirová pandemie má být pro celou Evropu lekcí, že musí být na Číně nezávislá. Zvlášť pokud jde o zdraví.

Nakonec věnoval pozornost nouzovému stavu. Vláda bude žádat Sněmovnu o jeho prodloužení do 25. května. Babiš to odůvodnil verdiktem Městského soudu v Praze, který vládu pokáral, že měla svá opatření vydávat v rámci krizového zákona, a aby to bylo možné, vláda podle Babiše potřebuje rámec nouzového stavu.

Důrazně však odmítl, že by to otevíralo cestu pro odškodňování podnikatelů. Premiér v této souvislosti zdůraznil, že podnikatelé už dostali pomoc v podobě 25 tisíc, kurzarbeitu nebo úvěrů z programů covid. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…