Řídit Havířov jako firmu. Primátor zaměstnává příbuzné a kamarády. Kdo se vzpouzel, toho zničil

03.02.2021 4:42

O poslanci, moravskoslezském zastupiteli a primátorovi Havířova Josefu Bělicovi jsme psali v souvislosti s udělením dotace na sportovní klub, který vede jeho manželka. U jeho jména zůstaneme. Naše redakce totiž byla upozorněna na umístění jeho rodinných příslušníků v městských firmách.

Řídit Havířov jako firmu. Primátor zaměstnává příbuzné a kamarády. Kdo se vzpouzel, toho zničil
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ze setkání občanů města s primátorem Bělicou (30. září 2019)

Náš vysoce postavený zdroj z prostředí havířovské radnice a primátorova okolí nás nejprve upozornil na kauzu z minulého roku, kdy se udělovaly dotace. V Havířově působí dva sportovní kluby karate, jeden požadoval dotace ve výši 425 tisíc korun a obdržel 50 tisíc. Druhý žádal 350 tisíc a získal 280 tisíc, a právě ten vede manželka primátora Jana Bělicová. V Havířově byl primátor tehdy opozicí obviněn ze střetu zájmů. Na udělení dotací se však nic nezměnilo.
 
 
To ale nebyla jediná zajímavost, která souvisí s Josefem Bělicou. „Primátor se rád obklopuje svými známými, rodinou a spolustraníky z hnutí ANO,“ uvedl náš zdroj.
 
Začněme s děním na havířovské radnici.
 
Jakákoli opozice, jak vidno, je rychle smetena. Tak tomu bylo například u pirátů z kontrolní komise, kteří se měli zabývat zmíněnou sportovní dotací. Už se jí nezabývají, byli odvoláni.
 
„Za dobu mého působení v kontrolním výboru jsme neprověřovali dotace do oddílu karate v Havířově. Ono by asi nebylo ani co prověřovat. To, že má jeden klub větší dotace než druhý ve stejném sportovním odvětví, je fakt. To jsme řešili v rámci zasedání zastupitelstva. Ten nepoměr se mi nelíbí, ale jako opoziční strana jsme v menšině a nedokázali jsme to nijak zvrátit. Chování pana Bělici nemíním nikterak hodnotit,“ dodal k této věci pro naší redakci Pirát Martin Rédr, který byl v té době v kontrolním výboru.
 
To ale nebyl jediný případ.
 

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
 
„Nechal vyhodit vedoucího oddělení interní kontroly a auditu pro své podezření jeho spolupráce s tehdejší vládnoucí KSČM v koalici s ČSSD. Také nechal vyhodit dlouholetou referentku oddělení interního auditu a kontroly ze stejného důvodu. Na pozici vedoucí tohoto oddělení přijal Karin Rajdusovou, která je téměř sousedkou Pepy Bělici, a navíc se pan Bělica moc dobře zná s jejím manželem, Miroslavem Rajdusem z kynologického svazu,“ uvedl.
 
Karin Rajdusová je na webu města Havířov vedena jako vedoucí oddělení KIA. Její manžel Miroslav Rajdus opravdu figuruje v Kynologickém klubu Havířov – Bludovice, kde je také mezi devatenácti členy veden Josef Bělica a jednatelkou je zde Jana Bělicová.
 
 
U jména Bělicovy manželky zůstaňme.
 
Jana Bělicová údajně získala místo v městské firmě Havířovská teplárenská společnost. To jsme se samozřejmě snažili ověřit, nicméně ani po opakované žádosti o odpověď ze společnosti žádná nepřišla.
 
Dalším příbuzným Josefa Bělici, který získal místo v městské firmě, je sestra Sylva, která získala pozici v městské příspěvkové organizaci sportovních a rekreačních zařízení Havířov.
 
 
Na Sylvu Bělicovou nás upozornila i zastupitelka SPD Darja Škutová. „Podobně teď obsadil další (navíc nově vzniklou) pozici v městské příspěvkové organizaci svou sestrou, v čemž taktéž neshledal problém a na můj dotaz ohledně platu poslal odpověď, kde vlastně neodpověděl,“ popsala chování zástupce hnutí ANO.
 
Proto se rozhodla primátora na zastupitelstvu interpelovat. „Je pravdou, že na SSRZ je nově zaměstnaná paní Bělicová? A pane primátore, ptám se, na toto, to mi můžete odpovědět přímo na místě, jestli je to Vaše příbuzná. Případně mě také zajímá, jakou má paní Bělicová funkci, případně pozici, jak vysoký je její plat, kdy a jakým způsobem proběhlo na tuto pozici výběrové řízení, kde byly informace o výběrovém řízení vyvěšeny a jestli existuje nějaký záznam komise, která výběrové řízení dělal,“ ptala se.
 
„Ano, moje sestra pracuje na SSRZ na pozici referenta. Nevím o tom, že by se běžně dělaly na referentské pozice výběrová řízení v příspěvkových organizacích, ale zeptat se na to můžu. Nebo mi, prosím, najděte nějaký legislativní rámec, proč by moje sestra nemohla nastoupit někam do zaměstnání. Nevím, co šijete za konstrukci a celkem to nechci komentovat,“ uvedl tehdy Bělica.  
 
Pro ParlamentníListy.cz už však byla havířovská radnice skoupá na slovo.
 
I v této organizaci jsme se snažili získat podrobnější informace. Odpověď byla nicméně stejná jako v Havířovské teplárenské společnosti. Žádná, a to přes opakované urgence.
 
Jelikož s námi nikdo nekomunikoval, obrátili jsme se přímo i na Josefa Bělicu. „Dobrý den, vážený pane poslanče. Jelikož nereagují městské firmy ani Vaše tiskové oddělení v Havířově, rádi bychom se Vás zeptali na jedinou věc. Zdali Vám přijde morální nechat zaměstnat svou manželku a sestru v rámci městských podniků. Děkuji předem za odpověď,“ ptali jsme se v úterý dopoledne Bělici i jeho poslaneckých asistentů. Výsledek byl však stejný jako v městských společnostech. 
 
Podle zástupce smírčí komise v ANO za Moravskoslezský kraj Vladimíra Kolka zaměstnávání rodinných příslušníků nevadí, ale „.. tato země má dostatek mechanismů, jak zajistit nezneužívání těchto vztahů. Mimochodem i média jsou poměrně účinným prostředkem, jak na toto upozornit. Pokud dojde ke zneužití funkce, padni komu padni. Tolik za mě,“ sdělil nám Kolek. 
 
„Ne nadarmo se začalo říkat na magistrátu, že co chce Pepa, to chtějí i všichni,“ glosoval náš zdroj, který se podle vlastních slov baví tím, jakou „Pepa chytá paranoiu a jak se snaží zjistit, kdo mluví…“
 
„Změnil se v diktátora a takto vede i jednání Rady města. Když s ním někdo z koalice nesouhlasí, tak vyhrožuje rozpuštěním koalice. Svůj komplex přetavil i do studijních snah I přesto, že je poslanec Parlamentu, krajský zastupitel a primátor, tak stihl ve „volných chvílích“ dostudovat inženýra, dokonce i MBA,“ dodává ke jménu Josefa Bělici náš zdroj.
 
Ani to není vše. V příštím materiálu se budeme věnovat propojení vztahů a firem, které tento politik údajně zaštiťuje. A ukážeme, jak velké štěstí na zakázky může firma čerstvě po svém vzniku.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…