Říkal jsem to už dávno, a dostal pokutu. Teď mi dali za pravdu, jásá Láska po zatčení Rittiga

13.02.2014 19:36

Spokojenost s obviněním lobbisty Ivo Rittiga a advokáta Davida Michala nijak neskrývají lidé, kteří svým dílem k rozkrývání trestné činnosti v pražském dopravním podniku přispěli. Generál Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci, který upozornil už v prosinci 2011 na možné tunelování pražského dopravního podniku ve spojitosti s Rittigem, nyní prohlásil: „Nepředstírám, že bych byl nějak smutný, těší mne, že jsme na tom nedělali zbytečně.“

Říkal jsem to už dávno, a dostal pokutu. Teď mi dali za pravdu, jásá Láska po zatčení Rittiga
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

A právník Václav Láska, který zpracoval pro pražskou radnici právní analýzu problematických zakázek v pražském podniku, ParlamentnímListům.cz řekl: „Jsem rád, že k obvinění došlo, protože jsem na základě své analýzy něco zjistil, doložil, oznámil a postup policie dokazuje, že jsem nebyl úplně mimo mísu, jak se mi snaží někteří lidé vnutit."

Karel Randák i Václav Láska jsou přesvědčeni, že obvinění Rittiga nijak nesouvisí s kauzou Nagyová, protože vyšetřování tunelování pražského dopravního podniku začalo už mnohem dřív a nedozoruje ho olomoucké, ale pražské vrchní státní zastupitelství. „Velká souvislost tam nebude, myslím, že policejní instituce určitě spolupracovaly a vyměňovaly si informace, ale to základní vyšetřování běželo po dvou rovinách a bylo relativně samostatné,“ míní advokát Láska.

Šachtovci se mstili nadačnímu fondu i advokátovi

Nadační fond proti korupci i advokát Václav Láska upozornili také na propojení lobbisty Ivo Rittiga, pražského dopravního podniku a advokátní kanceláře Šachta & Partners, která se dnes jmenuje MSB Legal. Za to si od „šachtovců“ vysloužili „odměnu“ – žalobu na zrušení Nadačního fondu proti korupci a stížnost právníků z Šachta & Partners na advokáta Lásku u České advokátní komory. Soud zrušení fondu odmítl, ale Láska dopadl hůř. Česká advokátní komora mu udělila dvou set tisícovou pokutu. Ale i Karel Randák říká, že právníci z advokátní kanceláře v kauze figurovali. „Dělali veškeré práce Ivo Rittigovi, zakládali firmy, přes které se peníze převáděly do zahraničí, aby byl zakrytý jejich původ. Ale jestli jsou skutečně obviněni a budou stíháni i oni, nedokážu říci,“ přiznal ParlamentnímListům.cz. Ovšem předpokládá, že by mohlo dojít k dalším obviněním a zatčením.

Má veřejný zájem vyšší hodnotu než falešná profesní sounáležitost?

Přísnou sankci advokátu Láskovi Česká advokátní komora zdůvodnila tím, že právník dal ve svém veřejném vystoupení do souvislosti údajnou trestnou činnost v pražském dopravním podniku s advokátní společností Šachta & Partners. Není tedy divu, že dnes, když je údajně mezi obviněnými i právník této kanceláře David Michal, cítí postižený Láska velké zadostiučinění. „Je to pro mne satisfakce, vždyť jsem už před rokem ten způsob legalizace výnosů z trestné činnosti z dopravního podniku popsal a řekl jsem, že se na tom podíleli i určití advokáti a od komory jsem za to dostal pokutu 200 tisíc korun. Dnes byl ten advokát zatčen a obviněn za legalizaci výnosů z trestné činnosti,“ konstatoval Láska. Potvrdil, že se proti udělení pokuty už odvolal, nyní čeká na posouzení odvolací komise. „A nebudu-li tam úspěšný, budu se bránit u správního soudu. Tohle si nenechám líbit, advokát přece nemůže být pokutován za to, že říká pravdu, byť by to bylo proti jinému advokátovi. Tady má veřejný zájem vyšší hodnotu než nějaká falešná profesní sounáležitost,“ namítá právník, kterému se díky novému vývoji událostí otvírá šance na úspěch.

Randák: Podle mne je podíl Nadačního fondu proti korupci nemalý

Bývalý šéf tajné služby, generál Karel Randák připouští, že podklady, které Nadační fond proti korupci předal před pár lety policii, mohly přispět k odhalení trestné činnosti v dopravním podniku. „Podle mého názoru je ten podíl nemalý, ale mohu se také plést, může to být i na základě vlastního šetření policie. Já to tam můžu vidět, ale nemusí to tam být. Policie se nám nemusí zpovídat, jaké má další důkazy a materiály, jede si podle vlastního harmonogramu,“ podotkl Randák. Říká, že fond odvedl svoji práci, poukázal na podezřelé jednání, předal policii informace, které nasbíral, a přenechal další postup orgánům činným v trestním řízení. „Tím jsem se o kauzu jízdenek a dopravního podniku přestal zajímat, tím to pro mě i pro lidi z nadačního fondu skončilo,“ vysvětlil.

Ale je rád, že případ spěje k nějakému rozuzlení, protože nikdy nepochyboval o tom, že v Dopravním podniku hlavního města Prahy došlo k protizákonnému jednání. „Když se to vyvíjí takto, jen to mé domněnky potvrzuje,“ uvedl. Nejhorší prý je, když takové kauzy usnou, aniž by se něco rozuzlilo, ať tak či onak. „Tady je jasný signál, že se tím policie zabývá, že došla k nějakým závěrům a že se rozhodla konat,“ dodal.

Zatčení Rittiga zřejmě s vyšetřováním olomouckých žalobců nesouvisí

I když se objevily v médiích spekulace, že zatčení Rittiga a dalších osob souvisí s kauzou Nagyová, nejen Láska, ale ani Randák si to nemyslí. „Když jsme případ předávali před lety policii, žádné propojení, alespoň podle našich informací, tam nebylo,“ potvrdil generál Randák. Nic takového neobjevil ve své analýze, kde popsal strukturu, v jejímž rámci byly údajně v podniku uzavírány nevýhodné a nevypověditelné smlouvy s předem vytipovanými nebo účelově vytvořenými dodavateli, ani advokát Václav Láska. Jediné, co mají obě vyšetřovací linie společné, je nejspíš jen osoba Ivo Rittiga.

Konečně se jde po skutečných lumpech

Radostí se netají ani exprimátor Jan Kasl, který odešel kvůli nesouhlasu s praktikami v pražské ODS z radnice i ze strany a nyní se chce do komunální politiky vrátit na kandidátce ANO. Zadržení Rittiga označil za „skvělou zprávu“. „Konečně se jde po těch skutečných lumpech a grázlech,“ prohlásil bývalý politik, který ovšem nemůže pochopit, že se ani po dvou letech nedaří ukončit kauzu jiného pražského lobbisty Romana Janouška, kdy autem napadl vietnamskou řidičku.

Advokát Václav Láska je zdrženlivý ve víře, že se věci začínají hýbat a že může dojít i k potrestání takzvaných kmotrů, kteří se přiživovali na státu díky svým kontaktům v politice. „Je to začátek dlouhé cesty, ale rozhodně je to lepší, než kdyby se nedělo vůbec nic.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…