Říkejte, že Ukrajina válku nakonec vyhraje, nabádá polský diplomat

10.02.2023 9:21

Velvyslanec Polska v USA oznámil, že by vláda ve Varšavě mohla dodat na Ukrajinu své stíhačky, pokud tak učiní i jiné země NATO. „Měli bychom trochu změnit slovník a přestat mluvit o možnosti ,neprohrát' válku, ale o tom, že Ukrajina tuto válku nakonec vyhraje," řekl. Mezitím německý výrobce zbraní Rheinmetall AG jedná s Ukrajinou s cílem vyvézt do Kyjeva svůj nejmodernější bojový tank Panther. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv popsal, jak Rusko zareaguje. A zatímco se vedou politická jednání o dodávkách zbraní, u Bachmut se stále topí v krvi.

Říkejte, že Ukrajina válku nakonec vyhraje, nabádá polský diplomat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k lídrům jednotlivých členských států EU i europoslancům. Estonská premiérka Kaja Kallasová v souvislosti s projevem Zelenského vyzvala své kolegy, aby EU společně shromažďovala zbraně, stejně jako před časem společně nakupovala vakcíny, a tyto zbraně poté poskytla Ukrajině. O výzvě estonské premiérky informovala americká zpravodajská stanice CNN.

Upozornila také na slova nizozemského premiéra Marka Rutteho, podle něhož za zavřenými dveřmi probíhají schůzky o možných dodávkách stíhaček na Ukrajinu. Odmítl však říct, zda Nizozemí své stíhačky na Ukrajinu opravdu pošle. Z Polska mezitím zaznělo, že dodá na Ukrajinu své stíhačky, pokud je dodají i jiné státy. „Je to nabídka, která je na stole již několik dní a je to vlastně velmi zajímavé téma k diskusi mezi politickými představiteli EU a NATO," řekl polský velvyslanec v USA Marek Magierowski pro CNN o polském příslibu stíhaček.

„Jediné, čím jsem si jistý, je, že nyní závodíme s časem, protože Rusové mobilizují své síly a přeskupují se podél frontové linie na Ukrajině a Ukrajinci čekají na modernější zbraně ze Západu. A myslím, že to byla hlavně polská vláda, která dost trvala na nutnosti pokračovat v naší podpoře Ukrajiny, a to jak vojenské, tak politické," dodal s tím, že by nějaký čas trvalo, než by se podařilo ukrajinské piloty vyškolit v používání západních stíhaček a dalších západních zbraní.

„Mám dojem, že jsme donedávna používali nesprávné termíny. Měli bychom trochu změnit slovník a přestat mluvit o možnosti ,neprohrát' válku, ale o tom, že Ukrajina tuto válku nakonec vyhraje," řekl velvyslanec. „Před invazí jsme měli tendenci přeceňovat vojenskou sílu Ruska. Nyní ji podceňujeme. Myslím, že ruská armáda a ruská společnost a ruská vládnoucí elita jsou bohužel pozoruhodně odolné ve světle ekonomických sankcí, které jsme na tuto zemi uvalili, a tváří v tvář tomuto mizernému výkonu ruských sil na Ukrajině," pokračoval polský diplomat.

„Nevěřím v diplomatické řešení tohoto konfliktu. Řešení by mělo být vojenské a opět si myslím, že vojensky Ukrajina nakonec zvítězí - i s naší pomocí," uzavřel.

Německý výrobce zbraní Rheinmetall AG jedná s Ukrajinou s cílem vyvézt do Kyjeva svůj nejmodernější bojový tank Panther, uvedl ve čtvrtek v rozhovoru generální ředitel Armin Papperger.

Bývalý ruský prezident a místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv prohlásil, že Rusko v reakci na dodávky vyspělých obrněných vozidel na Ukrajinu zvýší výrobu hlavních bojových tanků.

Podle nizozemské skupiny Oryx, která pracuje s otevřenými zdroji, bylo dosud na Ukrajině zničeno 1012 ruských tanků a dalších 546 ruských tanků získali Ukrajinci. Čísla od společnosti Oryx převzal také americký Institut pro studium války (ISW). 1500 tanků stačí k vybavení více než 15 tankových pluků nebo brigád nebo asi 150 praporových taktických skupin, doplnil institut.

Pokud si chce Rusko udržet iniciativu, musí podle ISW ztrátu 1500 tanků co nejdříve nahradit, ale to se podle institutu nemůže povést, pokud Rusko nepřejde na válečnou ekonomiku. „Snaha Moskvy postupně připravit ruskou obrannou průmyslovou základnu na vleklou válku a zároveň se vyhnout širší mobilizaci ruské ekonomiky je neslučitelná s rozsahem války, ve které ruská armáda bojuje,“ uvedl ISW.

ISW informuje

ISW informuje

Zelenskyj se setkal také s belgickým králem Filipem, byl přijat v královském paláci a zde jako dar předal úlomek sestřelené ruské stíhačky SU-25, na němž bylo napsáno „společně zvítězíme“.

Se Zelenským se v Bruselu setkal také maďarský státní tajemník pro mezinárodní komunikaci Zoltan Kovacs. Kovacs prohlásil, že Maďarsko bude Ukrajině nadále poskytovat humanitární a finanční pomoc.

Situace na frontě prý zůstává složitá. Rusové především v Luhanské oblasti zesilují tlak, ale prozatím na frontě nedosáhli úspěchů. Rusku v těchto útocích pomáhá také Írán. Podle nové vyšetřovací zprávy, kterou exkluzivně získala CNN, Írán zřejmě upravuje útočné bezpilotní letouny, které dodává Rusku, tak, aby výbušné hlavice mohly způsobit maximální škody na infrastrukturních cílech uvnitř Ukrajiny.

„Můžeme konstatovat, že určitá eskalace již začala. A de facto můžeme říci, že se jedná o součást plnohodnotné ofenzivy, kterou Rusko plánuje," uvedl Serhij Hajdaj, šéf vojenské správy Luhanské oblasti, v televizním rozhovoru zveřejněném na jeho kanálu Telegram. „Neměli příliš úspěchů. Žádný průlom se nekoná. Situace je obtížná, ale je stále pod kontrolou našich obranných sil,“ dodal.

BBC upozornila, že největší boje se stále vedou u Bachmutu. Bachmut se topí v blátě a v krvi. Zelenskyj v minulosti označil toto město za pevnost a ukrajinské síly ho prozatím drží. Podle ukrajinské armády se „tvrdě bojuje o každý dům“.

BBC vyzpovídala dva ukrajinské vojáky, kteří se během služby ukrývají u Bachmutu v zákopu vzdáleném jen kilometr a půl od pozic ruských agresorů. Ilja - ajťák, který se stal zpravodajským důstojníkem - připevnil na dron granát. Suchým zipem. „Víme, že je tam spousta ruských vojáků, kteří chodí, žijí a sedí," řekl Oleksij, pilot dronu. „Tak jim prostě dáme (dárek). Cílem není zabít spoustu vojáků, ale přimět je, aby se báli našeho nebe, aby si dávali každou vteřinu pozor. Je to psychologický nátlak,“ dodal.

Podle BBC ale také existuje možnost, že se ukrajinští vojáci od Bachmutu stáhnou. Stane se tak v okamžiku, kdy si velení vyhodnotí, že to bude z hlediska zdrojů výhodnější, než další setrvávání ve zničeném městě, kde před válkou žilo asi 70 tisíc lidí. Teď tu zůstává jen zlomek z nich.

Třeba sedmiletá Anna, která se spolu se svým pejskem, kočkou, maminkou a dědečkem ukrývá v jednom ze zdejších sklepů. „Sedím ve sklepě skoro celý den," prozradila. Na stěnách sklepa je podle BBC spousta jejích barevných obrázků. Všechny její kamarádky prý už odešly, na západ Ukrajiny nebo ještě dál, např. do Polska.

Jejich sklepní úkryt je dobře zásoben jídlem a vodou a pravidelně dostávají dodávky od Bílých andělů, jednotky ukrajinské policie, která poskytuje pomoc a provádí evakuace. „Nechápu, proč se rozhodli zůstat,“ řekl vedoucí týmu Pavlo Djačenko. „Na Bachmut se útočí večer, ráno, v noci. Je to velmi nebezpečné, neustále se tu bombarduje a ostřeluje."

Přivezl Anně nový spací pytel, aby se zahřála, ale raději by ji a její rodinu dostal z palebné linie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina prohraje a ztratí státnost. A možná se na ní vrhnou i spojenci, aby si také něco urvali., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUnkr , 10.02.2023 12:11:46

|  10 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…