Řítíme se do další krize, všechno tomu nasvědčuje. Markéta Šichtařová bije na poplach

21.07.2017 10:54

Manželé se často na mnoha věcech neshodnou; jakou barvou vymalovat pokoj, co uvařit na víkend, a tak podobně. Manželé Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová se však shodují na jedné důležité věci. Jako ekonomové prý vidí, že se na náš svět řítí nová ekonomická krize a ten, kdo to nevidí, může být až neuvěřitelně naivní.

Řítíme se do další krize, všechno tomu nasvědčuje. Markéta Šichtařová bije na poplach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Ekonom Vladimír Pikora sepsal text, v němž varoval, že se blížíme k další velké ekonomické krizi velmi podobné té z roku 2008. Česká ekonomika se z ní vzpamatovávala roky. Teprve v roce 2014 se začalo blýskat na lepší časy. V roce 2008 se přehříval trh s nemovitostmi a firmám se nedostávalo lidí. V roce 2017 jsme na tom velmi podobně. Na tom se Pikora s Šichtařovou shodují.

Ekonomka v komentáři na blogu iDnes.cz poznamenává, že živnostníci ani větší podnikatelé nestíhají plnit zakázky, které se jen hrnou, protože nemají lidi. Jistě, zatím se zdá být všechno v pořádku, protože ekonomika šlape, ale ukazuje to, že nás čeká už jen pád. Otázkou je, jak bude tvrdý. Svědčí o tom i neustále rostoucí ceny nemovitostí či problémy bank. České banky jsou sice v pořádku, jenže dvě italské banky nedávno málem zkrachovaly. A nijak dobře na tom podle Šichtařové nejsou ani banky v Německu, jak ukazuje kauza Deutsche Bank, jejíž akcie před několika měsíci padaly.

Někdo by mohl namítnout

„Za posledních zhruba patnáct let, od roku 2001 do roku 2016, bohužel byly centrální banky a vlády nejvyspělejších zemí světa velice nerozumné. Vršily dlouhé roky tragický omyl za omylem, až dotlačily finanční trhy do stavu, kdy ceny cenných papírů vůbec neodpovídají reálné ekonomice. Banky jsou velice nemocné. Nejsou zdravé v USA, nejsou zdravé v Japonsku, v Číně, nejsou zdravé ani v EU, zejména v Itálii. Co bylo na počátku poměrně ‚malým‘ problémem, narostlo postupně do obludných rozměrů,“ píše ekonomka Markéta Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…