Rittig sází jednu žalobu za druhou. Chce zastrašit protivníky, myslí si jeho „oblíbenec" Randák

19.09.2014 8:39

Lobbista Ivo Rittig vede množství soudních sporů. Nejen ty, ve kterých vystupuje jako žalovaný, ale také značnou část takových, kde sám žaluje. Nejčastěji poškození svého jména médii nebo protikorupčními organizacemi. Podle jejich názoru se podnikatel snaží otrávit ty, kteří poukazují na jeho pochybné obchody.

Rittig sází jednu žalobu za druhou. Chce zastrašit protivníky, myslí si jeho „oblíbenec" Randák
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Jen v posledních pěti pracovních dnech řešily podle MF Dnes soudy tři takové případy. Podnikatele například nahněvaly výroky aktivistů Nadačního fondu proti korupci, kteří hovořili o jeho obchodních aktivitách, a navíc to doplnili komentářem, že skuteční lotři skončí za mřížemi.

Omluvu vysoudil také od vydavatelství Economia za tvrzení, že k němu vede stopa od sejfů, které policisté prohlíželi při velké protikorupční razii v červnu 2013. Odškodné sto tisíc mu však soud nepřiznal.

Podle mluvčí Městského soudu v Praze bylo jenom k tomuto soudu podáno Rittigovými advokáty celkem osm žalob. Převážně na média, ale rovněž například na Nadační fond proti korupci. Rittig například žádá, aby protikorupční fond stáhl ze svého webu materiály, ukazující na jeho zapojení do kauzy předražených jízdenek pražského dopravního podniku.

MF Dnes spekuluje, že se může jednat o záměrnou taktiku zastrašit všechny, kteří by chtěli zpochybňovat Rittigovy obchodní aktivity. „Jsem přesvědčen, že to taktika je - otrávit protivníky. Myslím si, že si takto dodává odvahy. Možná si i slibuje, že soudy budou brát podvědomě v potaz, že se mu teď třeba Economia musí omluvit,“ říká Karel Randák, zkušený zpravodajec, který nyní působí jako analytik právě v Nadačním fondu proti korupci. Právě on rozkryl některé Rittigovy aktivity, a sám podnikatel jej za to nedávno v rádiu nazval fízlem, kterého by nejraději předhodil psům.

Rittigova advokátka Karolína Babáková vidí záplavu žalob trochu jinak. „Ukázat neseriózním novinářům, že si nemohou dovolit vše a že se ze svých vylhaných článků budou zpovídat,“ vysvětluje podnikatelovy záměry.

Ivo Rittig se nebojí dokonce ani státních zástupců, kteří řeší jeho trestní kauzy. Například Adamu Borgulovi, který dozoruje kauzu pražských jízdenek, nedávno vyhrožoval na Twitteru: „Zítra porada s právníky, jak mu usoudíme zadek." Žaluje dokonce i bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu, za jeho slova do médií, že se Rittig sešel v restauraci s vysokým představitelem pražské TOP 09.

V některých případech ale byla Rittigova snaha o čistotu vlastního jména neúspěšná. Soud například zatím nepravomocně zamítl žalobu na Transparency International, jejíž šéf David Ondráčka v televizi prohlásil, že podnikatel stojí v pozadí kauzy pochybné fotovoltaické firmy Amun.Re. „Prokázali jsme, že tam vazby jsou, a žaloba byla zamítnuta,“ říká Ondráčka. Podle něj Rittigovi nejde o to, zda tvrzení mají reálný základ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…