Rittig žaluje protikorupční fond, k soudu však nepřijde

27.06.2013 6:45

Pražský městský soud dnes projedná žalobu podnikatele Iva Rittiga proti Nadačnímu fondu proti korupci. Rittig požaduje, aby z webových stránek fondu zmizela tvrzení, která jej spojují s tunelováním pražského dopravního podniku. Podnikatelovo jméno se v poslední době objevilo také v policejních dokumentech souvisejících se zatýkáním v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové.

Rittig žaluje protikorupční fond, k soudu však nepřijde
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Podle právního zástupce NFPK Petra Kočího lze očekávat, že soud dnes rozhodne. Žaloba se projednává již počtvrté, dosud ji soudce odročoval. Jedním z důvodů byl také výslech Rittiga, který žije v Monaku. Podnikatel nedávno v souvislosti s vyšetřováním v případu Nagyové sdělil, že v dohledné době do Česka nepřijede. Soudce již dříve naznačil, že může rozhodnout bez jeho výslechu.

Rittig je spojován i se sledovanou kauzou Jany Nagyové

Policie spojuje Rittigovo jméno s razií, která v polovině června vyústila v obvinění osmi lidí ve dvou kauzách, které spojuje Nagyová. Jeden případ se týká údajného zneužívání vojenské rozvědky a druhý údajné korupce bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Zákonodárci poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Nagyovou policie obvinila také z toho, že ze soukromých důvodů nechala sledovat Nečasovu manželku a dva zaměstnance Úřadu vlády Vojenským zpravodajstvím.

K Nagyové se ale podle policejních dokumentů kriminalisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou právě z údajných lobbistů Romana Janouška, Rittiga či také Tomáše Hrdličky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…