Rodičovský příspěvek? Babiš ustoupí, ale musí se vědět, kde škrtat, odhadl v ČT Dolejš

22.03.2019 20:47

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl poslanec za KSČM Jiří Dolejš. Diskuze probíhala na téma růstu důchodů, protože důchodcům vzrostly od ledna penze o 900 korun měsíčně. Neměla by vláda být podobně velkorysá i k rodičům s dětmi?

Rodičovský příspěvek? Babiš ustoupí, ale musí se vědět, kde škrtat, odhadl v ČT Dolejš
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

„Byli bychom schopni přidat ještě víc, zejména u těch nižších důchodů. Nevím, jestli máme na to až tak silnou páku, abychom se pokusili o navýšení,“ poznamenal úvodem k výši důchodů Dolejš. „Ženy a muži budou mít stejné důchody tehdy, když budou mít za sebou stejnou kariérní dráhu, když budou odcházet ve stejném věku do důchodu. Takže je to dlouhodobý proces,“ míní pak ke srovnání penzí Dolejš.

„Logicky mají menší důchody ženy, protože tráví méně let v pracovním procesu, mají menší příjmy… Dá se to řešit jedině navyšováním těch nejnižších důchodů, a to je poměrně vysoký nárok na peníze. Kdybychom to měli jednorázově vyrovnat, museli bychom najít 31 miliard navíc. Dlouhodobě se to řešit musí. První krok byl nastaven tím, že se vyrovnávají pravidla pro muže a pro ženy,“ dodal.

Bude mít Česká republika za 30 let na placení důchodů? „Pokud je více seniorů v populaci, bude to stát více peněz. Je jedno, jakým systémem peníze tečou, ale musí se najít. O čem je debata, zda máme reformovat současný penzijní systém,“ míní Dolejš.

Následně se hovořilo i o premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a o tolerančním patentu vládě, kdy se bude vše nyní na jaře vyhodnocovat. 

Své Dolejš řekl i k rodičovskému příspěvku. „Určitě to bude diskuze s panem premiérem,“ sdělil Dolejš, protože jde o významný parametr. „Myslím si, že v této otázce Andrej Babiš ustoupí, ale musí se vědět, kde se bude škrtat, v kterém resortu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…