Rok bez Klause podle ČT: Podpora Bobošíkové a vyjádření k Ukrajině

09.03.2014 22:12

Je to už rok, co Václav Klaus předal post hlavy státu Miloši Zemanovi. Za tu dobu ale zůstal politicky aktivní, například v Institutu Václava Klause. Podle některých mediálních odborníků se ale nyní kvůli Ukrajině dostal do svízelné situace.

Rok bez Klause podle ČT: Podpora Bobošíkové a vyjádření k Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

Myslí si to Denisa Kasl Kollmannová z Univerzity Karlovy, kde vede Katedru marketingové komunikace a PR. Václav Klaus se totiž v ukrajinském problému postavil spíše na stranu Ruska. „On je vytrvalým podporovatelem Ruska,“ uvedla v pořadu 168 hodin na ČT Kollmannová. „Teď si musel ale vybrat mezi Ruskem a svobodou,“ dodala s tím, že svoboda byla pro exprezidenta dalším bodem, za který se vždy stavěl – například v ekonomice.

Z hlediska veřejného mínění mu podle ní velice uškodila amnestie, ačkoliv si za ní Klaus pevně stojí. Ukázalo se to pak u voleb, kde hnutí Hlavu vzhůru, které exprezident podpořil, získalo málo hlasů. „Myslím si, že Václav Klaus ne úplně odhadl prestiž, jakou má ve veřejnosti,“ komentoval to Daniel Kunštát ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

V hnutí byla hlavní tváří Jana Bobošíková, podle níž Hlavu vzhůru poškodila i média. „Lidé odmítají politiku, jakou razil Václav Klaus,“ dodala v ČT. „Vždycky to byl člověk, který neuměl někoho poslat do háje, protože mu to zrovna nepřišlo příhodné,“ uvedl i jeho dlouholetý ředitel politického odboru kanceláře Ladislav Jakl.

Nyní je Klaus aktivní ve svém institutu. „Já mám pocit, jako když pokračuji beze změny dál,“ říká sám. „Obávám se, že většina občanů ČR vůbec neví, že existuje nějaký Institut Václava Klause,“ komentuje to Kunštát. „Možná překvapivě Václav Klaus nezasahuje do politického dění tolik, jak někteří očekávali.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…