Role ČT selhává. Chovanec vybere ty "správné názory", jakýkoliv jiný bude proruský a špatný. Jakub Janda a PL... Šéf Pirátů promluvil na veřejné akci

15.11.2016 19:30

Je zřízení Chovancova útvaru při ministerstvu vnitra pro boj s dezinformacemi největším útokem na svobodu slova od roku 1989? Ptá se na Facebooku předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. „Ministr Chovanec se rozhodl, že nejsme dost moudří na to, abychom dokázali rozlišit, co je a co není pravda,“ doplnil a připojil zvukový záznam svého vystoupení z pozice hosta v publiku na debatě „Ruská – protiruská propaganda a dezinformace“, pořádané Zdeňkem Kratochvílem v prostorách ČSVTS na Novotného lávce. „Rozhodně se ozvěme proti tomu, aby nám někdo předfiltrovával nebo stigmatizoval nějaké názory jako prvotně špatné jenom proto, že vycházejí na nějakém médiu,“ uvedl.

Role ČT selhává. Chovanec vybere ty "správné názory", jakýkoliv jiný bude proruský a špatný. Jakub Janda a PL... Šéf Pirátů promluvil na veřejné akci
Foto: achiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš

Na Ivana Bartoše se obrátil jeden z návštěvníků debaty s tím, že se mu líbí postoj Pirátské strany k této věci, a dodal: „Myslím, že tohle je zásadní věc, na které se to láme. Jestli si toto necháme líbit, pak je možné už úplně všechno,“ domnívá se. Poté se chopil mikrofonu předseda Pirátů. „Je důležité pojmenovávat celý fenomén, který se děje. Jako Pirátská strana máme jako hlavní východisko našeho programu svobodné šíření informací, protože to je předpokladem života liberální demokracie,“ uvedl. Připomněl – co už v debatě předtím zaznělo –, že dezinformací není bezpodmínečně něco, co nemá pravdivý základ. Důležité je, jak se o skutečných věcech ve finále informuje – píše. „Informace má vždy nějaký kontext. Někdo může být popisován jako rozverný stařík, ale také jako motající se starý opilec? Když někde čtěte: Bylo tam sto mrtvých. Je to v kontextu vojenského konfliktu moc, nebo málo? Tendenčnost používání informací, nebo jejich zdůrazňování nad jiné informace. To je to, co se tady děje. Vytváření účelových, ale nedůležitých kauz. To je okupace veřejného a mediálního prostoru určitým tématem,“ upozornil.

Ivan Bartoš o sobě řekl, že on samozřejmě uznává evropské hodnoty. „Ale trochu jiné evropské hodnoty než pan Janda, který mě ostře kritizoval, když jsem vystoupil proti ministru Chovancovi. Listina základních práv a svobod považuje právo na svobodné přijímání a šíření informací za jedno ze základních práv,“ upozornil. Jak člověk pozná správnou informaci, jak se vykládá kontext, jak se pozná správný zdroj? „Role veřejnoprávních médií naprosto selhává, a to dokonce u hlavního média – České televize. Český rozhlas je objektivnější, zve různé hosty,“ domnívá se Ivan Bartoš. „V momentě, kdy se objeví jakýkoliv jiný názor, který není souhlasný s centrální politikou šťastného státu – a děje se to –, je označován ihned za proruský nebo špatný – to je koncept historické fašistické Itálie – jsme jedno srdce, jedna plíce. Uznejme, není tady důvod, aby někdo podkopával důvěryhodnost vlády. Sama si ji podkopává svým vystupováním,“ myslí si.

Jediný boj proti dezinformacím je ten, když se člověk sám dokáže rozhodnout, která informace je správná

Ministr Chovanec prohlásil, že na internetu se objevují škodlivé názory a urážky. „Současná legislativa pamatuje na řadu věcí, jako je šíření poplašné zprávy. Pojďme stíhat tyto věci podle legislativy současné. Pokud je ale cílem ministra Chovance – a on to několikrát zmiňuje ve svém návrhu – explicitně určovat, co jsou správné informace, a upozorňovat na závadné servery, na to říkám – vezměme ty peníze a dejme je do škol, aby vzdělávaly informační gramotnost. Aby studenti neopisovali, nekopírovali bakalářské práce, aby uměli pracovat s informacemi, ověřovat si zdroj, nevěřit informacím lživým,“ vysvětlil Ivan Bartoš.

Jediný boj proti dezinformacím a propagandě je podle něj ten, když se člověk dokáže rozhodnout, jestli je určitá informace správná nebo není, sám. Připomněl studii Masarykovy univerzity z minulého týdne, která ukazuje na tendenčnost a propagandistické nálady některých serverů. Vybrali si do ní čtyři, mezi nimi i ParlamentníListy.cz. –Informační či dezinformační válka, která probíhá v komerčních médiích, je přece pocitová. Když je někde v titulku, že totálně opilý někde něco udělal, pojďme si vytáhnout, co je ta informace, co redaktor skutečně ví. Co není jen nějaká citová manipulace. Kdyby Masarykova univerzita vzala na prozkoumání serverů víc, třeba i renomované noviny, jako jsou Lidové noviny nebo Mladá fronta, nemyslím si, že by dopadla textová a obsahová analýza těch textů o mnoho lépe,“ objasnil.

Ozvěme se proti tomu, aby nám někdo předfiltrovával nebo stigmatizoval nějaké názory

Pro ParlamentníListy.cz pak v konfrontaci dodává: „Není ani mým stylem chránit nebo nadržovat specifickému médiu, neb nemám iluze o objektivitě jediného. Možnými cenzurními zákroky proti informačním serverům nebo i názorům ve společnosti a snaha je umlčet či primitivně zesměšnit není způsob, jak demokratická společnost bojuje se svými problémy. Je to rezignace na dialog,“ zdůraznil. Pokud se navíc jedná o texty, které se prostě jen někomu nelíbí, zasahujeme podle jeho mínění do práv a svobod, které garantuje listina. „Pokud texty porušují zákony, vyzývají k násilí, mají pomlouvačný charakter, který může někomu v životě uškodit, šíří poplašnou zprávu, existuje nyní legislativa, podle které se k nim má přistupovat,“ upozornil Ivan Bartoš. Zodpovědný by měl být podle něj primárně autor takového textu, nikoliv samotné médium.

„V březnu v tichosti prošel například návrh komunistického poslance Zdeňka Ondráčka. Firmy – tedy i jednotlivá média – mohou být stíhány za pomluvu. Jak skončíme? Redakce odmítnou publikovat například investigativní texty, protože se budou bát soudních sporů s dotčenými politiky,“ obává se pirátský předseda. „Abych zase nebyl jednostranně zaměřen, může to vést k tomu, že bude editory požadováno, aby novináři kladli důraz na práci se zdroji a ověřovali si své informace. Zde si myslím, že zrovna ParlamentníListy.cz mají velmi co dohánět, ale to by mělo být věcí redakce a přirozenou praxí publicistiky. Na řadu věcí bychom totiž zákony a instituce vůbec nepotřebovali,“ je přesvědčen.

V závěru svého příspěvku na uvedené debatě ještě vyzval přítomné: „Pojďme tedy společně rozkrývat, co je pravda. Ale rozhodně se ozvěme proti tomu, aby nám někdo předfiltrovával nebo stigmatizoval nějaké názory jako prvotně špatné jenom proto, že vycházejí na nějakém médiu.“ Což se podle něj děje. „Mně vyjde velmi liberální článek třeba na těch ParlamentníchListech.cz a já slyším – jak tam můžeš publikovat, ten nosič je takový a makový. Což dost neodborně dělají lidé, kteří mají extrémní přístup do médií,“ podivil se Ivan Bartoš, který by čekal, že ten přístup od nich bude akademický, lidský a profesionální. „Že vysvětlí, proč to není pravda, nebo ukážou, kde je to zkreslené. Že nebudou paušalizovat médium,“ domnívá se. „Pokud investice personální a nákladová do toho útvaru bude vysoká, byl bych raději, kdyby se investovalo do informační vzdělanosti lidí. Aby se sami mohli rozhodnout, jestli je informace podle nich důvěryhodná či nikoliv. Tohle je zeď liberální demokracie, která se brání proti manipulaci a zneužití,“ uzavřel předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…