Romancov označil Zemana za šílence

19.12.2017 14:33

Politický geograf Michael Romancov poskytl rozhovor serveru Info.cz, ve kterém se vyjádřil k prezidentu Miloši Zemanovi a k Rusku. Česká republika a Rusko připomínají politickému geografovi dvě různé planety. A prezident Zeman je prý šílenec, obrazně řečeno.

Romancov označil Zemana za šílence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Když se zamyslíme nad tím, jak to vypadá v Česku a jak to vypadá v Rusku, jde prý o dva zcela odlišné světy, které spolu ovšem sdílejí společný geografický prostor. Zatímco ruský prezident Vladimir Putin vystupuje jako člověk, který dělá úplně všechno  – učí létat ptáky na jih, řídí bojové letouny a je schopen přimět jednoho anonymního manžela, aby své ženě koupil štěně.

Naproti tomu Miloš Zeman je z hlediska české Ústavy prezidentem slabým, protože my jsme parlamentní republikou. To se však v Rusku nezdůrazňuje. Když je Zeman v Rusku, tamní média především připomínají, že jde o představitele členské země EU. Podle Romancova to pak vypadá, že Rusko není v tak velké izolaci, v jaké ve skutečnosti je.

Celý rozhovor naleznete zde.

Romancov je rád, že Miloš Zeman nemá jako prezident víc pravomocí. Proč? Protože to, co dělá, podle politického geografa často překračuje rámec Ústavy. Když je hlava státu schopna říct, že vláda bez důvěry může teoreticky vládnout po celé čtyři roky, tak je to něco tak nevídaného a nepřijatelného, co jste tady za posledních 27 let neviděli. Zeman Romancovovi připomíná člověka, který vběhne na klasické fotbalové hřiště, kde hráči hrají klasický evropský fotbal s kulatým míčem, ale prezident Zeman se jako jediný na témže hřišti pokouší hrát fotbal americký – s příznačnou šiškou.

„Je to něco podobného, jako když na fotbalové hřiště vběhne šílenec s ragbyovou šiškou mezi ty hráče, který hrajou fotbal. Každý divák by v ten okamžik měl mít jasno v tom, že to je něco, co se vymyká pravidlům, a ten šílenec s tou ragbyovou šiškou by měl být z toho fotbalového hřiště vlastně odveden a vykázán,“ poznamenal Romancov. „Takže pan prezident je šílenec, který se ocitl na fotbalovém hřišti s ragbyovým míčem a měl by být vyveden, obrazně řečeno,“ ujasňoval si Romancovovo vyjádření moderátor Pavel Štrunc. „Obrazně řečeno by tomu tak být mělo,“ potvrdil Romancov.

Geograf se poté ještě jednou vrátil k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který měl příležitost zapsat se zlatým písmem do dějin země. Tím, že by po absolvování svých dvou funkčních období odešel z politiky a přenechal veslo dalším politikům, jak je to obvyklé v demokratických zemích. Putin to však neudělal a zemi fakticky řídí už 17 let. Romancov ani na okamžik nepochybuje o tom, že Putin v roce 2018 vyhraje prezidentské volby. Otázkou jen je, jak drtivě porazí své soupeře. Poté bude vládnout až do roku 2024.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …