Romové chtějí pracovat, prohlásila Samková na Frekvenci 1

05.05.2012 19:42

V pořadu Pressklub na Frekvenci 1 byla v sobotu hostem advokátka Klára Samková. Momentálně ztratila možnost obhajovat mačetové útočníky z Nového Boru, rozhodně se však ve všech ohledech zastává Romů obecně. Do politiky vstoupit nechce.

Romové chtějí pracovat, prohlásila Samková na Frekvenci 1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Samková obhajovala mačetové útočníky z Nového Boru, ale soud ji vyloučil proto, že obhajovaní vypovídali každý jinak. „Doufám, že se k tomu co nejdříve vyjádří Ústavní soud,“ uvedla. „Koncepce mojí obhajoby samozřejmě nezapadá do původní koncepce policie a státního zastupitelství,“ vysvětlila Samková. Za postupy zúčastněných vidí advokátka neznalost a absenci zdravého rozumu.

Břeclavští Romové chlapce nepobodali

Podle Samkové bude obviněným nyní přidělen advokát ex offo, ke kterým nebudou mít klienti žádnou důvěru. „Jim je zabraňováno v obhajobě. Dlužno říci, že žádný z mých klientů nepovažuje rozpor ve výpovědích za tak určující, abych je nemohla zastupovat,“ prohlásila advokátka.

Debata se stočila k romské problematice obecně. „Otázkou je, zda je těchto útoků více než dříve, nebo zda jsou jenom více medializovány. Druhou otázkou je, jestli bývají pachateli vždy Romové,“ říká advokátka. Například v případu pobodaného chlapce z Břeclavi si je jistá, že romská komunita to rozhodně neudělala. „Jsem přesvědčená, že pokud by břeclavská romská komunita věděla, kdo to udělal, tak ho vydá,“ tvrdí.

Do politiky jít nechci

Samková navíc nesouhlasí s tím, jakým způsobem média o romské kriminalitě informují. „Vždyť po celé republice dochází k desítkám a stovkám trestných činů, kde národnost není rozhodná,“ myslí si. „Romská populace se nachází v bezvýchodných ekonomických situacích,“ zdůraznila Samková. Není podle ní pochyb o tom, že tito Romové trestné činy páchají, ale je to důsledek segregace a diskriminace.

„Je nutné vzít na vědomí to, že jsou určité věci, se kterými vlastními silami nic nezmůžete,“ řekla Samková k tomu, že Romové si za něco mohou i sami. „Já jsem nezaregistrovala, že by Romové byli požádáni o pomoc při řešení jejich vlastního problému a byli požádáni o participaci na problému,“ hledá advokátka řešení. Tím rozhodně nejsou sociální dávky. Romové totiž prý pracovat chtějí.

„Co se týče mého politického angažmá, myslím si, že jsem zde odvedla velký kus politické práce, která spojila pravici a levici, které se shodly, že Samková nikdy,“ prohlásila advokátka s tím, že ona sama takovéto ambice nemá. Nechtěla by patřit mezi zákonodárce, kteří jsou loutkami kmotrů  lobbistických skupin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…