Romové na protest odešli z jednání na vládě. Zklamaný Pelikán ho proto ukončil. Zde jsou podrobnosti

20.06.2018 16:32

Romové na protest proti bezdoplatkovým zónám opustili zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, kde se o nich mělo rozhodovat. Nelíbí se jim snížení doplatků na bydlení a bezdoplatkové zóny. Roberta Pelikána to mrzelo a schůzi ukončil. Zprávu přinesl server romea.cz.

Romové na protest odešli z jednání na vládě. Zklamaný Pelikán ho proto ukončil. Zde jsou podrobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před budovou vlády proběhla demonstrace na podporu lidských práv českých Romů

Novela zákona o hmotné nouzi se dotýká i doplatků, které budou, respektive nebudou dopláceny. Umožňuje totiž městům a obcím vyhlásit takzvanou bezdoplatkovou zónu. V takovémto území podle údajů dochází ke zvýšenému počtu sociálně nepříznivých jevů, a proto ti, kteří v něm bydlí, nemohou stát žádat o doplatky na bydlení.

Rada, kterou vede ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO), má 29 členů. Nejméně polovinu poradního sboru musejí tvořit Romové. Tito občanští členové rady dnes na protest proti sociální politice současné vlády opustili její jednání.

„Odmítáme být nadále pouze loutkami a alibi pro současnou vládu, která ignoruje usnesení romské rady a přijímá opatření, jež existenčně ohrožují desetitisíce nízkopříjmových domácností,“ uvedli členové Rady jako zdůvodnění svých kroků. Represivní politika nulové tolerance prý jenom podporuje další segregaci a tvorbu ghett.

Dále žádají Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby stáhlo novelu zákona o hmotné nouzi. Nelíbí se jim, že doplatky, které stát platí obyvatelům ubytoven, by měly nově pokrýt pouze 60 % nákladů místo současných 80 %.

O celé záležitosti chtěli jednat představitelé několika opozičních stran na mimořádné sněmovní schůzi. Tu ale zablokovali poslanci ANO, KSČM, SPD a ČSSD. Zákon má zabránit zneužívání dávek a chudých se nedotkne, uvedla ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová. S tím nesouhlasí organizace na pomoc lidem v tísni. Prý přibude práce načerno a lichvářských půjček.

„Není možné nadále podporovat politiku, která destabilizuje a polarizuje společnost,“ říká místopředsedkyně Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Martina Horváthová.

Text vyjádření:

Prohlášení občanských členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny

My, občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, jsme dnes hromadně opustili jednání rady vlády jako formu občanského protestu. Odmítáme být nadále pouze loutkami a alibi pro současnou vládu, která ignoruje usnesení romské rady a přijímá opatření, jež existenčně ohrožují desetitisíce nízkopříjmových domácností.

Vymezujeme se proti zavedení institutu oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, tzv. bezdoplatkových zón. Rada vlády pro záležitosti romské menšiny označila toto ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi za diskriminační už v jednání z 8. listopadu 2017.

Občanští členové Rady vlády cítí morální a expertní zodpovědnost vymezit se vůči návrhům Ministerstva práce a sociálních věcí v zákonu o pomoci v hmotné nouzi. Vláda se ve Strategii sociálního začleňování do roku 2020 zavázala snížit počet osob ohrožených sociálním vyloučením o třicet tisíc. Namísto toho razí represivní politiku nulové tolerance, která prohlubuje segregaci a dostává občany České republiky do bezvýchodné situace.

Navrhujeme, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí podalo návrh na zrušení paragrafu 33d zákona o pomoci v hmotné nouzi a zároveň aby stáhlo z projednávání chystanou novelu tohoto zákona.

Zároveň vyzýváme Ministerstvo spravedlnosti, aby vydalo veřejné prohlášení, ve kterém deklaruje, zda zákon o hmotné nouzi je v souladu s antidiskriminačním zákonem a s Ústavou ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…