Romové nepracují. Ať se starají! Křeček vypustil šrapnel, je veselo

11.03.2019 13:44

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček přišel na sociálních sítích do křížku s bývalým předsedou Zelených Matějem Stropnickým. Šlo o Romy. „Řeči o diskriminaci jsou jen výmluvou a snahou o zastírání pravého stavu věci,“ mínil bývalý poslanec. Ale Stropnický na něj vystartoval, že Romy diskriminují při pronájmu bytů.

Romové nepracují. Ať se starají! Křeček vypustil šrapnel, je veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Nejprve se Stanislav Křeček vyjadřoval ke zprávě o stavu romské menšiny za rok 2017. „Pokud se sami Romové nezačnou starat a zajímat o svůj život, situace se nezlepší. Řeči o diskriminaci jsou jen výmluvou a snahou o zastírání pravého stavu věci,“ tvrdí zástupce ombudsmana na sociálních médiích.

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí

Ale pustil se do něj bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický: „Pane Křečku, přiznám se, že jsem trochu rozpačitý z toho, že se, ač vysoký státní úředník, chováte (i zde teď, když zpochybňujete zprávy, které schválili poslanci, což státním úředníkům nepřísluší) často jako politik – to nemá opodstatnění,“ kritizuje advokáta. „Ale k věci samé: opakovaně jsem se jako místostarosta pro bydlení na Žižkově setkával s diskriminací Romů při sjednávání nájmů u soukromých pronajímatelů. Byt byl volný jen do té doby, než se ukázalo, že zájemce o něj je Rom. To je prostě fakt,“ konstatuje.

„Dopřávám si privilegia nazývat věci pravým jménem. Kdo ty Romy na Praze 3 diskriminoval? A jak?“ ptal se Křeček.

Stropnický mínil, že Romy diskriminovali pronajímatelé bytů, kteří, když se Romové přišli na byt podívat, měli vždy obsazeno. A podle něj by Křeček jako státní úředník neměl veřejně pochybovat o vládních rozhodnutích.“ Ale já nejsem státní úředník, já jsem ve veřejné funkci, kde mám vyjadřovat svá zjištění a své poznatky,“ bránil se zástupce ombudsmana.

Na to se našly hlasy, které tvrdily, že Stropnický zaměňuje svobodu volby s diskriminací. Stropnický se hájil, že svobodná volba může vést k diskriminaci a jako příklad dával hypotetickou situaci, ve které by Romům byl zakázán vstup do některých restaurací. „Nápis na domě nebo restauraci je zásah do veřejného prostoru a ten samozřejmě je třeba hlídat a chránit před projevy diskriminace. Ale zde mluvíme o činech a rozhodnutích. To je něco jiného. Zaměňování pojmů vede k nedorozuměním a hledět na problematiku Romů jen prismatem diskriminace je cesta do nezměněného stavu věcí a konec konců i urážkou zdravého rozumu a zkušeností občanů…“ udržel si poslední slovo Křeček.

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí
Další téma mu bylo blízké, volba jeho nástupce ve funkci. „Pokud si rozhodující politické síly ve Sněmovně chtějí zachovat vliv na přijatelné fungování úřadu ombudsmana, neměl by v nadcházejících volbách být nikdo zvolen zástupcem, když již jen za 10 měsíců se bude volit samotný ombudsman, tedy ten, koho má zástupce zastupovat. Tato volba nového ombudsmana má podle zákona začít již 14. 12. Jednak několik z těch, kteří dnes kandidují na zástupce, se bude za pár měsíců ucházet o zvolení ombudsmanem, a tak dnešní volby zástupce se zdají být zbytečné,“ tvrdí Křeček.

Navíc by podle Křečka přerušení současné volby do doby volby prosincové se stejnými kandidáty (poté, co Senát a prezident navrhnou v prosinci další osobnosti na funkci ombudsmana) vytvořilo stav, kdy se bude moci politickým vyjednáváním zvolit vyvážená dvojice osobností, která by přivedla úřad ombudsmana zpět na „motejlovskou“ cestu a zvýšila jeho vážnost u spoluobčanů. „Dnešní volby zástupce, který případně nebude konvenovat s v prosinci zvoleným ombudsmanem, jen vytvoří současný konfliktní stav. Platný zákon o Veřejném ochránci takový odklad voleb umožňuje a práce ochránce bude až do nové volby pokračovat stejně jako dosud…“ zakončuje Stanislav Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…