Romové píší Nečasovi: Ať se rasistická nařčení trestají zákonem

25.05.2012 7:11

Romská sdružení požadují vznik zákona, který by umožnil trestní stíhání osoby, která by byla původcem smyšlených případů a nařčení namířených proti romské minoritě. Tento požadavek vznesla sdružení v přímém dopise adresovaném premiérovi Petru Nečasovi a celé vládě.

Romové píší Nečasovi: Ať se rasistická nařčení trestají zákonem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Pod výzvu se podle ČTK podepsala sdružení Romodrom, Romea, Čačipen a Slovo 21. "Romové se pochopitelně v atmosféře vyvolané každým z těchto výmyslů bojí, nepouštějí své děti ven, často je kvůli tomu ani neposílají do školy, jsou z takových situací velmi frustrovaní," píší. Protože Romové necítí podporu státu, je prý pravděpodobné, že se příště budou bránit sami.

Matka chlapce se omluvila. Peníze vrátí

Celou situaci vyvolal případ těžce zraněného patnáctiletého chlapce z Břeclavi, který nejdříve v obavě z matčiny reakce policistům řekl, že ho zbili tři romští útočníci. Poté, co vyšlo najevo, že si chlapec způsobil zranění sám pádem z výšky, když předváděl na zábradlí v bytovém domě gymnastický cvik a spadl o patro níž, zvedla se v řadách romské menšiny vlna nevole vůči křivému nařčení.

Matka chlapce se všem Romům veřejně omluvila a darovaných 100 tisíc korun od zpěváka Michala Davida na synovu rehabilitaci vrátila i s omluvným dopisem. Celostátní asociace Romů ČR podle svého předsedy Vladimíra Galbavého omluvu vítá. Zároveň ale zvažuje podání trestního oznámení za podněcování k rasové nenávisti. Původní výpovědi totiž vzbudily ve městě velké vášně, které vedly až k uspořádání dvoutisícové demonstrace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…