Romové řvou a jsou špinaví, je to ohavné. Bordel, napsal Jiří X. Doležal a utřel osobu, které se to nelíbilo

30.07.2017 22:13

V Ostravě je těžké nebýt rasista, napsal Jiří X. Doležal v komentáři pro Reflex.cz po návratu z festivalu Colours of Ostrava. Napsal toho ještě víc, především o ostravských Romech, a vysloužil si za to „vlnu hněvu rozzuřených sluníčkářských dívek“. Dospěl proto k závěru, že o Romech se dnes asi nesmí psát nepěkně, byť by ta nepěkná slova byla sebevíc pravdivá. Je to prý stejné jako za komunistů, kdy se nesmělo špatně psát o Sovětském svazu.

Romové řvou a jsou špinaví, je to ohavné. Bordel, napsal Jiří X. Doležal a utřel osobu, které se to nelíbilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

Jiří X. Doležal zdůrazňuje, že není rasista. Na Praze 6 se prý zná s jedním prodavačem Romem, kterého vždy rád pozdraví a vyměňují si zdvořilosti. Je to pracovitý prodavač, který chodí normálně oblečen, dodržuje základní hygienické návyky a chová se tak, jak se od slušného člověka čeká.

Jenže pak se Doležal vypravil do Ostravy na Colours of Ostrava a v severomoravské metropoli se setkal s úplně jinými Romy. S agresivními skupinami romských spoluobčanů, kteří jemně řečeno nevoněli, chovali serhlučně a nechali kolem sebe pobíhat své děti tak divoce, že se jim ostatní Ostravané raději vyhýbali obloukem. Skupiny Romů, kterých se prý bál i on sám, neviděl během svého pobytu v Ostravě jen jednou nebo dvakrát, ale hned třikrát. Naposledy na nádraží, když z Ostravy odjížděl.

„No a konečně když jsem odjížděl, tak jsem sešel po schodech dolů na nástupiště ostravského nádraží a tam byla další tlupa. A zase muži jen ve špinavých kalhotách a ještě špinavějších propocených nátělnících, řev, hemžení dětí a okolo nich mnohametrový odstup, kam se uchýlili ostatní cestující. Zvážil jsem všechny okolnosti a odešel na samý konec nástupiště, abych nedej pán bůh nemusel s některými z té romské partičky sedět v kupé. To, jak smrděli potem a špínou, jsem cítil už na tom nástupišti. A kromě jejich smradu jsem se bál i jich. Opět to byli příslušníci nějaké jiné a jednodušší, agresivnější a méně autoregulované kultury. Lidé, kteří jednají podle momentální emoce a bez ohledu na důsledky. A z toho jde strach,“ zhrozil se Doležal.

Celý komentář naleznete zde

Právě za tato slova se prý na komentátorovu hlavu snesl další křik, jenže tentokrát od „sluníčkářských dívek“, které spustily krupobití nadávek. Doležal podle svých vlastních slov počítal, že se ozve křik, když psal svůj první komentář, ale nečekal, že to bude tak hlasitý křik. Zarazil ho především křik Markéty Kutilové, novinářky, která jezdí do Sýrie.

„Nasdílela můj text na Facebook a napsala k němu: ‚Chcete-li se dobře pobavit, doporučuji článek, kterak jel JXD do Ostravy a uviděl tam Romy!!! On je jenom z dálky UVIDĚL a už se jich bál! A vyplodil tento rasistický blábol. JXD zřejmě trpí paranoiou způsobenou hulením, jinak si to neumím vysvětlit.‘ Sprostá nadávka – označit někoho za rasistu je žalovatelná urážka a pomluva – je jediné, na co se pisatelka zmohla. Nenapsala jediný argument, proč je můj text rasistický, v čem jeho rasismus spatřuje, prostě nic – jenom po mně plivla svou špinavou slinku,“ pokračoval.

Komentář naleznete zde

Kutilovou vnímá jen jako sluníčkářskou feministku, která ze všech sil nadává, aniž by měla po ruce jediný skutečný argument. Dáma si zkrátka asi myslí, že kritizovat Romy je nepřípustné a pokud to někdo dělá, je rasista. Doležal má ale za to, že rasistický podtext jeho článku přisoudila jen a pouze sama Kutilová, takže pokud je tu někdo rasista, je to spíš ona.

„Prostě na sebe mimoděk práskla, že ona sama je rasistka paušalizující všechny Romy, sluníčková je proto, aby svůj rasismus zamaskovala, a díky tomu ten rasismus vidí úplně všude. Chudák holka...“ nešetřil Kutilovou Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…