Rozhodčí soud dnes projedná dvě žaloby protonového centra na VZP

12.11.2013 7:08

Dvě žaloby pražského Protonového centra na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu projedná dnes Rozhodčí soud při Hospodářské komoře. Centrum se žalobami se dožaduje smluvní pokuty a náhrady ušlého zisku. VZP odmítá uznat platnost sedm let staré smlouvy o smlouvě budoucí, která zaručuje centru na 15 let miliardu korun ročně za léčení 1600 klientů VZP.

Rozhodčí soud dnes projedná dvě žaloby protonového centra na VZP
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

Uznání neplatnosti smlouvy o smlouvě budoucí se VZP domáhá žalobou u civilního soudu, termín projednání zatím nebyl stanoven.

VZP předložila centru v polovině října návrh standardní smlouvy s dohodou o narovnání. V pondělí zveřejnila, že ji centrum nutí k mlčenlivosti o všech společných jednáních. Standardní smlouva by měla zajistit protonovou léčbu pro zhruba 150 klientů VZP s rakovinou ročně, za ozařování dospělých navrhla VZP paušální platbu 505.907 korun a za ozařování dětí 734.567 korun.

Pražské centrum má smlouvu zatím jen s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Ostatní české zdravotní pojišťovny hradí léčení svých klientů v Praze jen v případě, když jim centrum nabídne cenu srovnatelnou s tím, za kolik léčí protonové centrum v Mnichově. Na léčbu protony posílají tyto pojišťovny jen klienty, u nichž to doporučí komplexní onkologická centra, v případě vojenské pojišťovny rozhodují o indikacích lékaři protonového centra.

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny souhlasí s tím, že VZP podala trestní oznámení na Protonové centrum a neuzavře miliardový kontrakt, který centrum požaduje na základě smlouvy o smlouvě budoucí. Nutnou léčbu protonem uhradí i bez smlouvy těm pacientům, u nichž ji jako jedinou možnou určí lékař z komplexního onkologického centra. ČTK to po jednání správní rady řekl její šéf a náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…