Rozhořčený hlas z Reflexu: Přestaňte kopat do mrtvého Havla. Je to naše ikona

14.11.2014 9:48

Do kritiků předlistopadového disidenta a bývalého prezidenta Václava Havla se ostře opřel publicista Viliam Buchert. V komentáři, který vyšel na internetové stránce časopisu Reflex, sice přiznává, že Havel se ve své politické kariéře dopustil mnoha chyb a přehmatů. Ale zpochybňování jeho významné role v dobách před listopadovou revolucí v roce 1989, v jejím průběhu i po ní, je prý ubohé a nechutné.

Rozhořčený hlas z Reflexu: Přestaňte kopat do mrtvého Havla. Je to naše ikona
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Nejprve to od Bucherta schytává náměstek ministra zahraničí Petr Drulák za to, že označil havlovské pojetí zahraniční politiky za chybné a škodlivé. Za to si od komentátora Drulák vysloužil označení „anarchistický a zbloudilý náměstek ministra zahraničí“.

Současná zahraniční politika ČR je nesmyslná

„Jakou Drulák a jemu podobní nabízejí alternativu? Čínu, Rusko, pomatené režimy Střední Asie a jiné systémy, které nešíří žádné přijatelné ideje a myšlenky,“ píše Buchert, který současnou zahraniční politiku ČR označil za nesmyslnou. Prý jsme se tak zařadili „do smečky nevýznamných a bezobsažných států“. A prý s tím, co je dnes prezentováno jako náš národní zájem, už nebudeme nikoho zajímat a nebudeme ani nic zásadně ovlivňovat.

Klaus by měl kritiku Havla pojmout elegantněji

Buchert kritizuje také exprezidenta Václava Klause, který prý na Havla „zběsile útočí“. Klaus by měl podle Bucherta kritiku mrtvého předchůdce pojímat elegantněji a ne ve stylu páté cenové skupiny, „jak to v jiných věcech dělá plebejec Miloš Zeman“.

Buchert argumentuje ve prospěch Havla tím, že každý národ potřebuje své ikony a symboly. „Tou největší za posledních 25 porevolučních let je právě Václav Havel. Můžeme o tom diskutovat, můžeme ho kritizovat, můžeme jeho myšlenky vyvracet, ale opak nedokážeme,“ tvrdí publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…