Rozhýbejme Zlín! Kandidát na primátora chce město měnit, nemocnici ale zachová

06.08.2018 21:18

Z GIBS na zlínskou radnici míří Ivo Mitáček jako lídr kandidátky koalice Soukromníků, Svobodných a Nezávislých do komunálních voleb: „Kromě toho, že se považuji za odborníka v oblasti bezpečnosti, za svou výhodu pokládám i komunikativnost,“ uvedl Mitáček. Mezi konkrétní záměry koalice patří také umístění pošty v centru města nebo stavba bytů pro mladé rodiny. Na první tiskové konferenci představili své plány tři kandidáti nové koalice, která jde do komunálních voleb s heslem Rozhýbejme Zlín.

Rozhýbejme Zlín! Kandidát na primátora chce město měnit, nemocnici ale zachová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lídr kandidátky koalice Soukromníků, Svobodných a Nezávislých do komunálních voleb ve Zlíně Ivo Mitáček (vlevo) a třetí na kandidátce David Nepimach

Před šesti lety se stal mluvčím roku 2011, později pracoval nejen u Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, ale také u Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jeho odchod si někteří spojovali i s tím, že pozici opustil šéf GIBS Michal Murín. „Osobně mohu říct, že jsem nebyl přesvědčen o čistotě jeho odchodu a metody, které k tomu byly proti němu použity, považuji za naprosto neférové,“ připustil pro ParlamentníListy.cz. V současné době dostává řadu pracovních nabídek, teď se ale soustředí hlavně na kampaň. „Máme připravenou řadu akcí, na veřejných místech, pro veřejnost, kde mohou lidé přijít s námi mluvit. Považuji to za velmi důležité. Je potřeba mluvit s lidmi přímo,“ vysvětlil. 

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Ivo Mitáček kandiduje jako nezávislý. „Byl jsem oslovován nejrůznějšími politickými subjekty ve Zlínském kraji posledních deset let. Všechny jsem odmítal především z toho důvodu, že jsem měl závazky ve svém služebním poměru, v bezpečnostním sboru,“ vysvětlil před novináři Ivo Mitáček. Teď se pro něj situace změnila, důležitou roli totiž hrálo, jací lidé na kandidátce jsou. „Co mělo pro mě rozhodující a zásadní vliv, je skutečnost, že víc než 90 procent těchto lidí na koaliční kandidátce jsou nestraníci, nezávislí kandidáti. Na celé kandidátce jsou pouze čtyři kandidáti, kteří se hlásí ať už k Soukromníkům nebo ke Svobodným. Zároveň jsem si tím uzavřel kapitolu ve státní správě a bezpečnostních sborech. Je to pro mě návrat do Zlína, návrat domů,“ dodal.

Priorita: Bezpečnost a komunikace

Koalice se chce věnovat aktuálním problémům ve Zlíně, Mitáček připouští, že jistě i ostatní budou mít podobná témata, jde ale o přístup, jak problémy řešit a vyřešit. „Kromě toho, že se považuji za odborníka v oblasti bezpečnosti, za svou výhodu považuji komunikativnost,“ upozornil. Zmínil i to, že právě zlínská radnice má po této stránce co zlepšovat. „Radnice nechce v mnoha ohledech komunikovat a nejvíce, co člověka raní, je, když přijde žádat na radnici o nějakou službu a je odbyt, není s ním komunikováno jako s člověkem a cítí se tam jako na nepřátelském území,“ zmínil Mitáček.

Byty pro mladé rodiny ať postaví město!

Po stránce financí si Zlín prý nemůže stěžovat. „Město je bohaté, peníze má. Je potřeba je jen nasměrovat tam, kde je město potřebuje a kde pocítí změnu,“ uvedl Mitáček s tím, že nejdůležitější oblasti jsou: doprava, bydlení, vzdělávání a zdravotnictví.
O tom svědčí i první reakce ze stránek https://www.rozhybejme.to/, které koalice rozjela. „Otevřením webových stránek dáváme občanům šanci, kde mohou hlasovat pro oblasti, které je nějak trápí. Stránky fungují chvíli, a už tam lidé hlasují. Už z prvních reakcí je zřejmé, že lidi trápí bydlení. Pokud chceme udržet ve Zlíně mladé lidi, rodiny s dětmi, musíme jim dát možnost tady bydlet,“ vysvětlil Mitáček. Otevřít chce debatu o sociálním bydlení a dostupném bydlení pro mladé rodiny. „Chceme vyslyšet přání lidí.“ Mitáček by se nevyhýbal ani možnosti výstavby městských malometrážních bytů. 

Co se týká bezpečnosti, je podle lídra kandidátky důležité věnovat se i okrajovým částem města. „Spousta lidí za poslední dvě dekády odešla z centra na okraj, aby tam měli klid, najednou se ale potýkají s narušováním klidu a kriminalitou,“ podotkl. „Je fajn posílit centrum, máme velmi bezpečné centrum, ale to neznamená, že problém zmizel, jen jsme ho přesunuli jinam,“ dodal.
David Nepimach, nezávislý kandidát za Soukromníky, který je na kandidátce třetí, k tomu doplnil postup, jak lze podle něj řešit problém s bezdomovci či nepřizpůsobivými. „Připravujeme koncepci. Jde o to, že častými kontrolami a doporučeními se dostanou na určitá místa, o kterých budou vědět sociální pracovníci. Budou dvě tři lokality, kde zajistíme služby, budou je tam navštěvovat sociální pracovníci. Nejde jen o to, vytlačit je z centra a nechat svému osudu,“ vysvětlil.  

Jiří Procházka, předseda Svobodných ve Zlínském kraji, který je dvojkou kandidátky, upozornil, že už v krajských volbách byla společná kandidátka se Soukromníky úspěšná. „Teď jsme koalici otevřeli pro nezávislé odborníky, kteří jsou nositeli zajímavých myšlenek, které ve volebním programu máme a se kterými budete průběžně v průběhu kampaně seznamováni,“ upozornil novináře.

V plánu má koalice i navrácení pošty do centra Zlína. Částečně už je připraven projekt.
Mitáček se na tiskové konferenci vyjádřil i ke zdravotnictví: „Jsme pro zachování Nemocnice T. Bati ve Zlíně. Představa, že by se zdravotnictví někde centralizovalo, přesunulo nebo začalo budovat něco na zelené louce. To ne.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…