Rozklad u Lidovců a Starostů: KDU se bojí, STAN je naštvaný. Hádky o slova. A ,,lejno na botě", o kterém se zatím nemluví

13.07.2017 7:20

Dvojkoalice KDU-ČSL a Starostů a nezávislých je v ohrožení. Jak píší dnešní Lidové noviny, špičky lidovců doufají, že se je podaří přesvědčit STAN, aby došlo ke změně spolupráce. Volební preference totiž zatím neukazují, že by dvojkoalice byla schopna přeskočit potřebnou desetiprocentní hranici.

Rozklad u Lidovců a Starostů: KDU se bojí, STAN je naštvaný. Hádky o slova. A ,,lejno na botě", o kterém se zatím nemluví
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

„Dnes ráno přišlo předsednictvo KDU na koaliční jednání s tím, že dojde k ukončení koaliční smlouvy a že nás zvou na své kandidátky,“ řekl včera Lidovým novinám vlivný člen hnutí STAN Stanislav Polčák. 

Jeho informaci však již včera popíral na svém twitterovém účtu předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Odmítám spekulace novinářů, že predsednictvo KDU-ČSL rozhodlo o konci koalice Lidovců a Starostů. Koaliční smlouva zůstává platná,“ napsal Bělobrádek. 

Starostům by však lidovci měli nabízet tu možnost, aby doplnili lidovecké kandidátky, nikoliv však formou koalice. Tím by pak stačilo pět procent hlasů, aby se takové „uskupení“ dostalo do sněmovních lavic. A to je už dle volebních preferencí reálné. 

Anketa

Kdo má vaši důvěru?

hlasovalo: 4978 lidí

„Klidně můžeme udělat to, že ty dvě strany půjdou spolu, ale tak, že bude STAN podporovat KDU-ČSL, a všichni mohou být na kandidátkách. Pak je hranice pět procent,“ zmínil zlínský hejtman a člen KDU-ČSL Jiří Čunek.

Právě tuto možnost de facto potvrdil jeden ze zdrojů blízký lidoveckým špičkám. Vedení KDU-ČSL se má snažit přesvědčit STAN, že je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. „Starostové jsou tvrdohlaví a jednoznačně odmítají. A jelikož je nejsou schopni přesvědčit, hovoří se o scénáři rozchodu,“ zaznělo prý dokonce. 

Podle všeho by nyní měl o budoucnosti spojenectví jednat celostátní výbor, Bělobrádek však i v této odpovědi mlží, když pouze podotkl, že ten bude projednávat standardní agendu. Celostátní výbor však případně koalici ukončit nemůže, mohou tak učinit pouze předsednictva jedné či druhé strany. 

Místopředseda KDU-ČSL Jiří Mihola pak dokonce pro MF Dnes uvedl, že nervozita ve straně žádná není. „Pan Polčák má asi nějaké stihomamy,“ sdělil.

Starostové se tomu, aby byli jen součástí něčí kandidátky, brání. Vedení hnutí podle všeho tvrdí, že buď koalice, nebo nic. Dle informací PL zaujímá STAN tak radikální postoj i proto, že uvnitř hnutí existují velmi neujasněné představy, co teď vlastně dělat.

Polčák pak například uvádí, že pokud příští týden KDU-ČSL skutečně ukončí koalici, měl by celostátní výbor STANu jednat o tom, zda zůstat na lidoveckých kandidátkách. On sám je pro setrvání, píše MF Dnes.

Lidové noviny však v této souvislosti uvádějí, že změna spojenectví lidovců a STANu v sobě nese riziko, že někdo nový model napadne u soudu jako snahu obejít klauzuli o procentech. „Teoreticky je to napadnutelné jako skrytá koalice,“ míní Polčák. Podle jeho slov v případě, že by obě uskupení nezískala víc než deset procent, mohlo by to znamenat riziko přezkumu. „Nejprve by to zkoumal Nejvyšší správní soud, pak případně soud Ústavní,“ dodal Polčák. 

Tato otázka přišla na přetřes již při spolupráci s TOP 09, nicméně Starostové s topkou vždy nakonec desetiprocentní hranici přesáhli. 

„Pokud by se model spolupráce s lidovci měnil, prosazoval bych, aby kandidátní listina nesla v záhlaví pouze název KDU-ČSL a naši lidé na ní byli v pozici nestraníků. Tím by všechno mohlo zůstat stejné, kandidátky i program, a odpadlo by riziko skryté koalice,“ uzavřel Polčák toto téma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…