Rozleptávají nám úsilí! To si musíme vyřídit. Neúspěšný kandidát na prezidenta volil silná slova

17.03.2022 14:25

Textař a publicista Michal Horáček má jasno, že by měl prezident Miloš Zeman abdikovat, protože „devět let poklonkoval Putinovu režimu“. Válka na Ukrajině je podle něj černobílá věc, kdy je Rusko jednoznačně zlem v tomto konfliktu. Česká společnost si prý musí „vyřídit“ svůj postoj k Rusku.

Rozleptávají nám úsilí! To si musíme vyřídit. Neúspěšný kandidát na prezidenta volil silná slova
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michal Horáček

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
Horáček v rozhovoru pro Rádio Impuls označil konflikt na Ukrajině za černobílou záležitost, ve které všechna vina leží na Rusku a prezidentovi Putinovi. „Pro mě je to křišťálově jasná věc. Tohle si musíme mezi sebou vyřídit. Protože společnost, která se neumí bránit proti svým nepřátelům, vlastně není vůbec žádnou společností. Když mezi sebou máme ty, kteří naše obdivuhodné úsilí rozleptávají, na to nemůžeme přistoupit,“ vzkázal Horáček všem, kteří Rusko jednoznačně neodsoudili a vinu za konflikt hází i na Ukrajinu nebo Západ.

Prezident Miloš Zeman by měl podle Horáčka v nastalé situaci abdikovat, protože byl dlouhé roky Putinovu režimu více než nakloněn. „Je to jediné řešení po devíti letech poklonkování Putinovu režimu,“ prohlásil někdejší kandidát na prezidenta.

Vyjádřil se také k situaci kolem písničkáře Jaromíra Nohavici, kterému jsou kvůli vazbám na ruského prezidenta rušeny koncerty a organizace Člověk v tísni dokonce z těchto důvodů nepřijala Nohavicův finanční příspěvek.

„Nevrátit ruskou medaili byla chyba. Nohavicovy peníze pro Ukrajinu ale Člověk v tísni odmítat neměl,“ řekl Horáček, kterého mrzí, že jsou oblíbenému zpěvákovi rušeny koncerty. „On tam nebude zpívat písničky na podporu Ruska ani na podporu války. Takové ani nikdy neměl. Nedivím se lidem, kteří mu ty koncerty ruší, ale je mi z toho smutno,“ dodal Horáček.

Horáček se do lidí, kteří ruskou agresi zpochybňují, ostře pouští i na svém facebooku, kde situaci přirovnal k holocaustu. „Jestli někdo přijde k vám domů a řekne, že ‚ten holocaust se nestal, určitě ne tak, jak to prezentují média‘ a že ‚jestli nějaký holocaust byl, tak i Židi na něm mají svůj podíl‘, protože ‚nic není černobílý‘, co uděláte?“ ptá se Horáček s tím, že by takového člověka okamžitě vyhodil a všechny před ním varoval.

„A tak je to i s ruským přepadem Ukrajiny. Je černý. Obrana proti němu a pomoc jeho obětem je bílá. NIC mezi není. Omezit vliv zpochybňovačů toho, že se při pomoci Ukrajincům musíme semknout a ve své pomoci vytrvat, je správné,“ vyzývá Horáček, aby lidé mazali ze svých sociálních sítí všechny, kteří ruskou agresi zpochybňují.

Horáček také sdílel srdceryvné video, které ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal do Spojených států s prosbou o zavedení bezletové zóny. „To by měli vidět všichni. Hlavně ovšem ti, kteří se dosud snaží podlamovat naši vůli pomáhat přepadené, ničené, vražděné Ukrajině svými řečmi o tom, že ‚nic není černobílé‘. Tato hrůza je černočerná. Ukrajinská statečnost při obraně vlasti a celé Evropy je bílá. Žádné jiné barvy se v tomto morálním prostoru nevyskytují. Kdo zlo neodsoudí a nepostaví se proti němu, pomáhá vrahům,“ zopakoval Horáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…