Rozmáchlý Válek: Jste moji bratři a sestry, řekl občanům v TV

19.12.2021 19:46

Novelu očkovací vyhlášky předloží vládě do poloviny února. Tak i to zaznělo v Partii Terezie Tománkové. A to z úst nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Nelíbí se mu povinné očkování lidí nad 60 let. Další opatření by chtěla vláda představit po svátcích. Někteří odborníci se ale obávají, aby nebylo pozdě. Válek však věří „bratrům a sestrám“, jak uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Rozmáchlý Válek: Jste moji bratři a sestry, řekl občanům v TV
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Vlastimil Válek ve vysílání CNN Prima News

Vyhláška, která od března zavede povinné očkování pro některé skupiny obyvatelstva, se bude upravovat. „Mohu slíbit, že do půlky února navrhnu novelizaci té vyhlášky a předložím ji ke schválení vládě,“ přislíbil v Partii Terezie Tománkové ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Určitě věková hranice tam nebude, protože věková hranice je špatně určený mandatorní údaj, který není vhodný,“ sdělil Válek.

Válek by také chtěl, aby se denně udělalo až 600 tisíc testů. Uznávání protilátek se ale zatím kvůli mutaci omikron odkládá. Právě nová varianta viru se masivně šíří Evropou. O ní bude mít Válek informace po svátcích, kdy představí i případná opatření. 

„Nemůžeme mít současně do pěti do rána diskotéku pro pět tisíc lidí a pak doufat, že v novém roce se nic nezhorší. Zhorší. Omikron je opravdu jasné varování,“ varoval v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS, které tuto reportáž přinesly, Válek.

Svátky včetně oslav silvestra by lidé měli trávit jen s rodinou. „Abychom se jaksi neshromažďovali tělo na tělo a nebyla to místnost, kde bude třeba 100, 200, 300 lidí, kteří spolu budou na parketu. To není dobrý silvestr,“ sdělil dále Válek. 

Ministr věří, že lidé poslechnou. „Komu jinému bych měl věřit než Moravanům, Slezanům a Čechům? Těm, co tady žijí. Vždyť jsou to moji bratři a sestry,“ klepal se v hruď ve vysílání CNN Prima NEWS Válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …