Rozpočet: Obrana minus 4 a půl miliardy

03.06.2021 8:31

Návrh státního rozpočtu krátí výdaje na obranu. Pro Ministerstvo obrany má na příští rok připraveno o téměř 4,5 miliardy korun méně, než s kolika počítalo. Místo 95,2 miliardy to má být jen 90,7 miliardy korun. Obrana věří, že o navýšení bude ještě moct jednat, píše iDNES.cz.

Rozpočet: Obrana minus 4 a půl miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18891 lidí

„Oproti výhledu, na který jsou vázané naše plány, je aktuální návrh Ministerstva financí nižší o téměř 4,5 miliardy. Doufáme, že i přes složitou ekonomickou situaci bude ještě prostor pro jednání o navýšení,“ uvedl mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

V návrhu rozpočtu pro rok 2022 připraveném Ministerstvem financí stojí, že výdaje na obranu Česka dosáhnou v příštím roce výše 90,7 miliardy korun. Podle financí tak obrana oproti letošnímu rozpočtu dostane přidáno o 15,4 miliardy korun méně.

Původní zdroj ZDE.

Česko se přitom opakovaně zavázalo spojencům z NATO, že do roku 2024 bude na obranu dávat dvě procenta HDP. Nižší růst výdajů na obranu by představoval dosažení hranice jen asi 1,6 procenta HDP.

Šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochové uvedla, že takový návrh je nepřijatelný. „Stále mluvíme o nutnosti mít předvídatelný rozpočet na obranu... můžeme jen závidět Maďarům, Polákům i Slovákům,“ napsala na Twitteru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…