Rozpočty měst na Vysočině počítají i s komunitními centry

24.11.2018 12:11

Na Vysočině vznikne v příštím roce zřejmě několik komunitních center. Menší města na ně přebudují své nevyužívané budovy. V návrhu rozpočtu na rok 2019 má komunitní centrum Pacov i Humpolec na Pelhřimovsku. Další menší města v kraji budou investovat především do chodníků, silnic a inženýrských sítí, případně sportovišť. Část měst počítá, že rozpočet schválí už v prosinci, řekli ČTK starostové.

Rozpočty měst na Vysočině počítají i s komunitními centry
Foto: ušetřeno.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

S prosincovým termínem prozatím počítá Brtnice na Jihlavsku s rozpočtem asi 87 milionů korun nebo Moravské Budějovice a Jaroměřice nad Rokytnou na Třebíčsku, které by chtěly o rozpočtu asi 150 milionů korun hlasovat 19. prosince. Čtyřtisícové město bude pokračovat v úpravě venkovního hřiště za bývalou sokolovnou. „Do května příštího roku se tam prostaví asi 28 milionů korun,“ řekl starosta Karel Müller (ODS). Práce na hřišti začaly letos, zatím stály asi polovinu celkových nákladů. Dalších 16 milionů korun bude podle starosty v příštím roce stát zázemí hřiště včetně tribun.

Moravské Budějovice s asi 7000 obyvateli připravily rozpočet přibližně 185 milionů korun. Největší investicí bude oprava chodníků v lokalitě Mexiko, kde budou energetici ukládat do země kabely a svazek obcí Vodovody a kanalizace bude rekonstruovat vodovodní a kanalizační přípojky staré přibližně 50 let. Podle starosty Vlastimila Bařinky (Sdružení občanů MB a STAN) budou náklady asi 30 milionů korun. Moravské Budějovice by mohly mít schválený rozpočet 10. prosince. Podle starosty ale město čeká na vyjádření krajského úřadu, aby bylo zřejmé, kolik peněz ze státního rozpočtu dostane na fungování státní správy. V rozpočtu na příští rok podle starosty zůstane asi 17 milionů korun z úvěr, který město získalo v minulosti, ale všechny peníze díky úspoře při rekonstrukci náměstí a kulturního střediska nevyužilo.

Rozpočet jedenáctitisícového Humpolce bude v roce 2019 přes 300 milionů korun. Schvalovat se bude až na začátku příštího roku, což je podle starosty Karla Kratochvíla (ODS) ve městě běžné. Nové komunitní centrum v Humpolci vznikne rekonstrukcí klubu kina. Rozpočet stavby je asi 20 milionů korun.

Své komunitní centrum, které by poskytlo prostory velkému množství zájmových organizací ve městě, chce mít i pětitisícový Pacov. Přestaví na ně bývalé kino, ve kterém se podle starosty Lukáše Vlčka (STAN) nepromítá asi tři roky. Město už má schválenou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu 18 milionů korun a začne hledat dodavatele stavby. Předpokládaný rozpočet je asi 30 milionů korun. Přesnou výši rozpočtu Pacov podle starosty ještě nezná. Schvalovat ho bude zřejmě v únoru. „Standardně máme rozpočet ve výši asi 150 milionů korun, ale například letošní byl asi 350 milionů kvůli nákladné modernizaci Domu sociálních služeb za asi 160 milionů korun, která bude dokončená v příštím roce,“ řekl Vlček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…