Rozpuštěný MeSES: Je důvodem Smejkalův rozhovor a kritika vlády? Plaga jej podpořil

18.05.2021 22:04

Ministerstvo zdravotnictví rozpustilo Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES), která sloužila jako poradní orgán při resortu. Odbornost však bude v boji s koronavirem podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) velmi chybět. Skupina skončila den poté, co její šéf, hlavní epidemiolog pražského IKEM Petr Smejkal, prohlásil, že „stát epidemii opravdu nezvládl“. Podle mnohých právě jeho slova stojí za jejím koncem. Sám doufá, že tomu tak není. „To by bylo hloupé,“ dodává v rozhovoru pro Novinky.

Rozpuštěný MeSES: Je důvodem Smejkalův rozhovor a kritika vlády? Plaga jej podpořil
Foto: Archiv P. Smejkala
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

Rozpuštění skupiny oznámilo v úterý Ministerstvo zdravotnictví. Její členové byli tímto rozhodnutím velmi překvapeni. Podle ministra Plagy přišla vláda o potřebné názory odborníků.

„Chtěl bych moc poděkovat všem členům skupiny MeSES za skvělou spolupráci a na datech založenou odbornou expertizu a podporu, která tu chyběla a nyní bohužel opět chybět bude,“ konstatoval na svém twitteru.

 

 

I když ministr Petr Arenberger později uvedl, že důvodem zrušení MeSES je zlepšení situace a zrychlující se očkování, panují podezření, že osudnou jí byla kritika vlády ze strany hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala. Jako šéf této odborné skupiny sdílel svůj názor, že „stát epidemii opravdu nezvládl“.

V rozhovoru pro Novinky poté uvedl, že doufá, že mezi jeho kritikou a koncem MeSES nexistuje žádná souvislost. „Já doufám, že jde pouze o náhodu,“ podotkl. „Přece by bylo opravdu hloupé rušit celou naši skupinu kvůli jednomu rozhovoru. To už bychom byli opravdu... kde bychom to žili, kdyby se to takhle dělalo?“ tázal se.

Celý rozhovor ZDE.

Zdůraznil, že předně by mělo jít o lidské zdraví a odbornou skupinu. „Jeden rozhovor přece nemůže být důvodem k ukončení spolupráce. To by mě nenapadlo ani v největší fantazii, kterou si dovedu představit,“ doplnil Smejkal.

Skupina MeSES vznikla v polovině letošního března jako odborný poradní orgán Ministerstva zdravotnictví v souvislosti s rychlým šířením nového koronaviru, vedl ji hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.


 

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…