Rozšíření EU? Šlo o peníze. Němci a Francouzi tlačili změny do českého práva, promluvil exúředník EU

13.12.2016 11:05

Server Česká pozice přináší rozhovor s profesorem Arsenem Vernym, který v devadesátých letech působil na vrcholných postech Evropské unie. Dnes je ale k jejímu vývoji kritický.

Rozšíření EU? Šlo o peníze. Němci a Francouzi tlačili změny do českého práva, promluvil exúředník EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Verny odpovídal i na otázku, zda proběhl integrační proces východní Evropy úspěšně nejen z ekonomického hlediska, ale i společensky, a zejména ideologicky. „Zajisté nikoli. V době přístupu a v letech po formálním přístupu bylo jasné, že na straně Evropské unie šlo i o strategické a geografické důvody. Velkou roli hrála i bezpečnostní politika USA a NATO. A na straně naší, to je nutno říci na rovinu, šlo o ekonomické zájmy – o nové trhy. Tak vzniklo to vnímání, že se nám otevírají obrovské obchodní možnosti,“ vysvětlil.

Celý text je ZDE

Svěřil se také s tím, že když došlo na spor mezi přistupujícím státem a Evropskou komisí, vůbec nebylo jasné, na čí straně je právo. „Vždy se nakonec našel kompromis, při jehož uzavírání právo nehrálo žádnou roli. Zkrátka platí, že když v EU dojde na ryze politické rozhodnutí, váha ekonomických a geopolitických zájmů je o hodně silnější než právo,“ přiznal.

Velmi jasně byly lobbistické tlaky cítit například v oblasti farmaceutického, potravinářského, těžkého průmyslu či petrochemie. „Francie a Německo tlačily na komisi, aby byly některé evropské normy inkorporovány do českého práva co nejdříve, aby z toho jejich firmy mohly profitovat,“ uvedl.

Anketa

Podporujete zaměstnávání levných cizinců v českém průmyslu?

hlasovalo: 6878 lidí

Přiznal rovněž, že současná bezpečnostní a imigrační politika EU budí tolik kontroverzí, že dnes lze úspěšně prosazovat pouze krizovou politiku, a nikoliv koncepční změny. „Podívejte se na vztah mezi Německem a Tureckem, kde se po nepodařené revoluci přehlíží například odstraňování desítek tisíc lidí ze státní správy a soudnictví nebo konfiskace majetku. Tedy znaky totality, které přehlížet nelze, pokud jste myšlením Evropan. Navzdory tomu se německá vláda usilovně snaží, aby nedošlo k žádné trhlině ve vztazích. A poté jen o pár kilometrů jižněji rakouský ministr zahraničí prohlásí, že Turecko se nikdy nemůže stát členem EU. Jak má tedy fungovat evropská politika, která v takových základních věcech vyžaduje jediný hlas?“ ptá se Verny.

Francouzi a Holanďané odmítli Ústavu pro Evropu, Irové Lisabonskou smlouvu a Britové teď EU jako takovou. Co dělá Evropská unie špatně, že se s ní občané takovým způsobem neztotožňují?

Podle Vernyho se stala jedna klíčová chyba. „Největší výhled na úspěch a přijetí evropskými národy měla vize EU bývalého předsedy Evropské komise Jacquese Delorse z druhé poloviny osmdesátých let – propagoval jako jedinou možnou cestu takzvanou Evropu regionů. Centralismus považoval pouze za přechodný model a po jistém sjednocení národních zájmů měl postupně opět zanikat a předávat kompetence a rozhodování regionům. Jenže se stal pravý opak!

Vznikly evropské instituce s obrovskými pravomocemi, v nichž pracují desítky tisíc úředníků ze všech zemí, a centrální normotvorba dosáhla maxima. Tím nastalo odcizení od obyvatel. EU je vnímána jako ‚ten Brusel‘, což je pro ni úplně nejhorší možná vizitka. Jen se podívejte, jak to město vypadá, ty honosné paláce, v nichž evropské instituce sídlí, to nemá s reprezentací lidu nic společného,“ dodal Verny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…