Roztržka mezi Spojenými státy a Ruskem. Donald Trump zveřejnil důležité prohlášení

30.12.2016 21:44

Mezi Spojenými státy a Ruskem to znovu vře. V odvetě za údajné ruské kybernetické útoky proti Spojeným státům nechal končící americký prezident Barack Obama vyhostit ze země víc než tři desítky ruských diplomatů a na Ruskou federaci nechal uvalit další sankce. Budoucí americký prezident Donald Trump dává ale okamžitě jasně najevo, že pod jeho vládou se budou Spojené státy k Rusku chovat jinak.

Roztržka mezi Spojenými státy a Ruskem. Donald Trump zveřejnil důležité prohlášení
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Končící americká administrativa Baracka Obamy má podle všeho informace o útocích ruských hackerů na americké instituce, ale také na jednotlivé osoby. V reakci na tyto údajné útoky nechal Obama ze Spojených států vyhostit přes 30 ruských diplomatů. Informovala o tom zahraniční média s odvoláním na prohlášení z Bílého domu.

Vůči Rusku se Obama důrazně vymezoval už ve svém posledním předvánočním projevu, v němž přál všem Američanům šťastné Vánoce. Rusko varoval, že nežádoucí akce vůči Spojeným státům vyvolají odvetu ze strany Washingtonu.

Ruský prezident Vladimir Putin však do Washingtonu vzkázal, že on nenechá vyhostit americké diplomaty. Když před Vánocemi odpovídal na otázky novinářů, odmítal Putin jasně říci, zda Rusko využívá hackerů v kybernetickém boji. Podle Putina je totiž mnohem důležitější to, co hackeři odhalili – údajné snahy o manipulaci s veřejným míněním. Putin narážel na uniklé e-maily amerických demokratů.

Po odchodu Baracka Obamy z postu hlavy státu se vztah USA a Ruska velmi pravděpodobně změní. 45. prezident USA Donald Trump, který se ujme úřadu 20. ledna, dává najevo, že hodlá zlepšit vztahy s Ruskem. Budoucí prezident označil na sociální síti Twitter Putina za velmi chytrého politika, přičemž svou chytrost prokázal zdrženlivostí v této kauze. „Vždycky jsme věděl, že je velmi chytrý,“ ocenil Trump Putina. „Great move on delay (by V. Putin) – I always knew he was very smart!“ napsal doslova. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…