Rozutečou se do světa. Desetkrát víc. Teprve to přijde. Nelze je stopovat. Ředitel FBI o islámských teroristech

28.07.2016 10:40

Ředitel americké FBI James Comey varuje před tím, co by mohlo nastat po definitivní porážce Islámského státu v Sýrii. „Stovky teroristů se rozutečou ze Sýrie a zamíří přímo do západní Evropy a Spojených států, kde budou ve svých aktivitách pokračovat,“ cituje jeho slova Bloomberg.

Rozutečou se do světa. Desetkrát víc. Teprve to přijde. Nelze je stopovat. Ředitel FBI o islámských teroristech
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s IS

„V určitém momentu se objeví teroristická diaspora ze Sýrie, jak jsme to již pozorovali dříve,“ prohlásil Comey ve středu v New Yorku. „Budoucí podobu této hrozby jsme měli možnost zahlédnout při útocích v Paříži a Bruselu,“ dodal ředitel FBI a varoval před tím, že budoucí útoky by mohly být „ještě o stupeň ničivější“.

Comeyho varovná slova připomínají četná prohlášení republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, který již dlouhodobě zesměšňuje pokusy prezidenta Obamy o boj s extremisty z Islámského státu v Sýrii a Iráku.

Nicméně varování šéfa FBI je podpořeno konsenzem mezi vysokými úředníky amerických tajných služeb, kteří se rovněž domnívají, že Islámský stát s tím, jak na Blízkém východě ztrácí stále více území, bude nucen přemístit centrum svých operací do zahraničí.

Již v červnu ředitel CIA John Brennan prohlásil, že „úsilí Spojených států nepřispělo k omezení hrozby globálních útoků ze strany teroristických skupin“. „S tím, jak na IS narůstá tlak na domácím území, očekáváme, že se o to více zaměří na útoky na globální úrovni, aby si udržel svou pozici,“ uvedl Brennan.

Comey se domnívá, že útoky řízené či inspirované Islámským státem dnes představují „největší hrozbu pro bezpečí Američanů“. „Již v 80. a 90. letech uprchlo z Afghánistánu mnoho teroristů. V tomto případě je to číslo desetkrát vyšší,“ zmínil šéf FBI.

Na konferenci věnované kyberbezpečnosti Comey zmínil, že největší obtíž představuje boj s takzvanými „osamělými vlky“, tedy teroristy, kteří pouze reagují na propagandu IS, ale nejsou na něj přímo napojeni.

„Pro lidi, kteří se zabývají bojem s terorismem, je čím dál obtížnější vystopovat a zastavit jedince, kteří jsou ve svých aktivitách inspirováni Islámským státem a k usmrcení svých obětí používají pouze nůž či automobil,“ uvedl.

Útoky, za kterými stojí Islámský stát, se navíc neobjevují pouze v západní Evropě; dva týdny před zahájením letních olympijských her v brazilském Riu de Janeiru policie identifikovala skupinu deseti lidí, kteří mají být údajně členy Islámského státu.

Teroristická skupina s narůstajícím vlivem se navíc přihlásila k útokům z 23. července, po kterých v afghánském Kábulu zahynulo 15 lidí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …