Rozzuřený Erdogan: Dnešní Německo se neliší od toho nacistického

05.03.2017 21:23

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlašuje, že dnešní Německo používá nacistické praktiky. Politici Spolkové republiky zuří.

Rozzuřený Erdogan: Dnešní Německo se neliší od toho nacistického
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Německé úřady zakázaly v tomto týdnu akce, na nichž měli vystoupit i turečtí politici. Tureckého prezidenta Erdogana to rozlítilo natolik, že současnou Spolkovou republiku přirovnal k nacistickému Německu. Politici našich západních sousedů jen nevěřícně hledí, co si to prezident země půlměsíce dovoluje. Zprávu přinesl server německého deníku Bild.

„Vaše dnešní praxe se neliší od nacistických praktik,“ prohlásil doslova Erdogan. Prezident přitom podle vlastních slov věřil, že dnešní Německo už je jiné. Ve čtvrtek měl v Německu veřejně vystoupit turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. O čem měl vlastně mluvit? Měl propagovat ústavní změny v Turecku. Jeho vystoupení však bylo zrušeno. Podle úřadů z bezpečnostních důvodů. Erdogan byl velmi nespokojen.

Němečtí politici mu tuhle kousavou poznámku oplatili i s úroky. „Pan Erdogan se zachoval jako tvrdohlavé dítě, které si postavilo hlavu. Nacistické srovnání je vrcholně nepřiměřené. Je to odporné,“ vrátila ránu ve slovní bitce členka německé CDU Angely Merkelové Julia Klöcknerová.

Erdoganovi se nemusí líbit, že v Německu nemohou vystupovat někteří turečtí předáci, ale to ho podle Klöcknerové absolutně neopravňuje k takto silným přirovnáním. Dáma je jednoznačně přesvědčena, že turecký prezident by se měl omluvit.

Celý článek v němčině naleznete zde.

Deník uspořádal anketu mezi čtenáři. Chtěl znát názor Němců na počínání tureckého prezidenta. A ti se vyjádřili jasně: Erdogan to přehnal! Tento názor zastává 81 procent dotázaných.

Do debaty se vložil také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz, podle něhož by Turecko raději mělo mlčet, když se podíváme, co se v této zemi dělo po nepovedeném letním puči. Na sto tisíc lidí bylo zadrženo, novináře nevyjímaje, a Turecko má teď takové sebevědomí, že si troufne dovolávat se svobody slova v Německu, kroutil hlavou Kurz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…