Rudá poslankyně zúčtovala s Danem Landou. A to další raději nečíst

27.11.2012 15:37

ANKETA Málokteré téma v poslední době vzbudilo tolik pozornosti, jako dění kolem Daniela Landy alias kouzelníka a kejklíře Žita 44. Po jeho drsném projevu na vyhlášení cen Český slavík přišla mediální smršť. ParlamentníListy.cz se zeptaly našich politiků, co si o Landově projevu a jeho spolupráci s Karlem Janečkem myslí. Oba pánové se dočkali mnoha peprných politických ohlasů.

Rudá poslankyně zúčtovala s Danem Landou. A to další raději nečíst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

Anketa

Co soudíte o proměně Dana Landy?

hlasovalo: 4456 lidí

Nová činnost Daniela Landy, který ohlásil konec hudební kariéry, vzbudila kritické i mnohdy souhlasné reakce. Podobné je to i na české politické scéně. Zeptali jsme se politiků, co soudí o Landově projevu na Slavících a především jeho spojení s „králem králů“, kontroverzním podnikatelem Karlem Janečkem z Nadačního fondu proti korupci a zda jim vzájemně toto spojení může pomoci či uškodit.

Tvrdě se do Žita 44 opřela komunistická poslankyně Marta Semelová. „Projev Daniela Landy byl hloupý, vulgární, naprosto odtržený od reality. Jeho antikomunistické výlevy v době, kdy velká část občanů dávno sundala klapky z očí a v posledních volbách dala přednost levici, respektive KSČM, jsou poněkud retardované. Je smutné, že mu účastníci ještě tleskali,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Vyhrožuje násilím v televizi, kritizuje komunistka

„Zároveň však, kromě podivného duševního stavu, ve kterém se tento člověk nachází, nelze přehlédnout urážky a doslova vyhrožování lidem, kteří si dovolí mít jiné názory a postoje k životu, než on sám. Šíření nenávisti a vyhrožování násilím, navíc vysílané médii, a ještě k tomu od zpěváka, v němž mnozí mladí lidé hledají svůj vzor, je podle mě za hranicí nejen slušnosti,“ vrátila Landovi kritiku komunismu Marta Semelová.

Poslanec za ČSSD Richard Dolejš jeho vystoupení považuje za nevkusné a tak trochu okultistické. „Óda na miliardáře Janečka je troufalá. Výroky o králi králů ho vlastně označil za spasitele, což vyznívá v případě pana Janečka směšně. Soudný člověk by se od toho distancoval. To, že pan Janeček takto nepostupoval, o něčem vypovídá. Jsou si s panem Landou zřejmě mentálně blízcí,“ soudí Dolejš.

„Písně pana Landy mám rád. Dokonce vlastním i některá jeho legálně zakoupená CD. To je jeho práce a té rozumím. Jeho projevu méně. Omlouvám se, nepovažuji to ani za podstatné. Vidím i jiné, závažnější problémy. Kupříkladu včerejší reportáž ČT o Casách. I mě udivuje, že mj. třeba pan Kalousek dávno není ve vězeňském mundůru,“ sděluje poslanec a primář Jiří Koskuba z ČSSD.

Ptejme se, proč lidé voli komunisty

Ten uvádí, že pokud chtěl Landa projevem říct, že je v naší zemi bordel a špína, pak to bere. „Ale jak, kdy a kde to skoncujeme? Je děsivé, že takhle uvažuje i poslanec. Představoval jsem si práci ve sněmovně jinak. Jenomže zatím si nejen z opozice dělá tahle koalice, zloději a korupčníci, pouhý kompars. To snad máme opět pochodovat s flintami po Staromáku? Najděme konečně, sakra práce, jiné, lepší řešení!“ vyzývá poslanec.

„Ptejme se raději, místo klení, proč lidi zase volí komunisty. I pan Landa. V medicíně je běžné, že u každé choroby hledáme příčinu, pak to totiž lze účinně léčit. Nadávat a strašit nepomůže,“ dodal Koskuba.

„Pan Landa i pan Janeček ve mně hudebně ani politicky nevyvolávají žádnou emoci. Ale děsí mě symbolika spojená s SS, která napadne každého, kdo nepropadl z dějepisu a vidí číslovku 44. Pan Janeček je matematik a překvapuje mě, že mu to vůbec nedochází a pana Landu ještě slepě hájí,“ sdělila poslankyně za ODS Jana Černochová.

Je to úžasný zpěvák, ale plést se do politiky…

Jan Husák, poslanec za TOP 09 uvedl, že mu vystoupení Daniela Landy nestojí za komentář. „Tuhle trapnost lépe nekomentovat a politika jako projekt byznysmenů tu už byla s ABL. Lépe kdyby se držel zpěvu,“ uvedl poslanec Jiří Dolejš z KSČM.

Občanskodemokratický poslanec David Šeich považuje Landu za úžasného zpěváka. „Často ale, když se lidé známí z jiného oboru začali plést do politiky, ztratili kredit, protože se stali ve své naivitě jen figurkami lidí, které by normálně nepodpořili. Myslím, že to prostě nemá zapotřebí a je to škoda,“ míní Šeich.

„Těžko se mi k tomu vyjadřuje, když mám krizi středního věku teprve před sebou. Až si ji prožiji, tak budu moci fundovaněji reagovat,“ odpověděl redakci ParlamentníchListů.cz další z poslanců ODS, Jan Bureš.

„Dana znám dlouho, nepřeceňujme to“

Podle první místopředsedkyně strany LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilové by každý měl dělat to, co skutečně dovede. „Pan Janeček, který velmi silně podporuje boj proti korupci, tuto práci zajisté dělá velmi dobře. Co se týče Daniela Landy, je jistě velmi dobrý jeho pěvecký projev. Vystoupení v rámci předání cen Českého slavíka však bylo natolik překvapující pro všechny, že nemám opravdu pocit, že by se jednalo o projev, který bude veřejnost vnímat dlouhodobě pozitivně,“ je přesvědčena.

„Já se s Danem znám osobně dlouho a jeho názory i texty jsou mi blízké. Rozumím i jeho současné náladě a souhlasím s mnohým sdělením. Zda někomu pomůže či uškodí spojenectví, ukáže čas, ale já bych to nepřeceňoval,“ reagoval senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Naopak poslanec ODS Boris Šťastný nad tím nechce vůbec jakkoli přemýšlet. „Pro mě jsou to všechno paranormální nedůvěryhodné aktivity sektářského charakteru. Činností těchto lidí, včetně nejrůznějších aktivit privátních zpravodajských služeb, se nemíním zabývat. To by mělo být předmětem činnosti příslušných bezpečnostních složek státu,“ řekl redakci.

Každá aktivita proti korupci je dobrá

„Na Českém slavíku jsem nebyl, projev jsem neslyšel, tudíž se nesluší, abych se k němu vyjadřoval,“ napsal ministr zahraničí, vicepremiér a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle poslance ČSSD Stanislava Humla nestojí Landův projev za komentář. Totožně reagoval i jeho stranický a sněmovní kolega Václav Zemek.

Poslanec za ČSSD Roman Váňa uvádí, že Daniel Landa má svůj život ve svých rukou a přeje mu hodně štěstí. „A král králů? Možná by se hodila spíše otázka z klasiky: Máš zaplacené daně, uhlíři?“ ptá se.

Podle dalšího oranžového poslance Antonína Sedi je jakákoliv aktivita v boji proti korupci dobrá. „Každý by měl ovšem zpytovat své svědomí, co doteď konal a jak sám napomohl k situaci, ve které se ČR nachází. Zodpovědnost totiž neleží pouze na politicích, ale na všech občanech naší země,“ připomíná.

Landa? Kdo to je? Poslouchám Monteverdiho

„Bylo to sprosté, trapné a nechutné,“ hodnotí poslanec VV Jiří Štětina. „Projev a vyjadřování ‚sněmovní úroveň‘ mělo. Pan Janeček mě nepřekvapil, snad jenom to jeho spojení s tím umělcem, je-li to v jeho plánu. Tedy v zásadě prachy a hulvátství, to už tady máme, nic nového. Občan musí být na pozoru,“ upozorňuje.

Stylem sobě vlastním reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte. „Nevím, kdo je Daniel Landa a cosi jako Český slavík. Já totiž poslouchám Monteverdiho,“ sdělil serveru ParlamentníchListů.cz Korte.

Máme svobodu, ať říká, co chce

„Ve svobodné a ‚demokratické‘ zemi si přece může každý říkat, co chce. Je to volba Daniela Landy,“ nehodlá prvoplánově kritizovat poslankyně Hana Nedvědová z KSČM. „Myslím, že takové extrémní, vulgární vystoupení panu Janečkovi nepomůže,“ soudí naopak poslanec TOP 09 Rudolf Chlad.

„Projev pana Landy neznám a pana Janečka neznám taky, takže ani nepřemýšlím o jejich vztazích a tím pádem nejsem schopen ani odhadnout, co komu uškodí, nebo pomůže,“ odpověděl poslanec za VV Miroslav Petráň. Podobně reagoval i modrý poslanec Jan Čechlovský. „Projev Landy jsem neslyšel a jeho spojenectví s kýmkoliv je mi upřímně jedno.“

Bylo to drsné, ale…

Poslanec TOP 09 Jaroslav Eček konstatoval, že v Landově projevu šlo o vyjádření jeho postoje. „Poněkud drsnější, ale jestli mají zase vládnout komančové, tak se máme na co těšit,“ doplnil Eček.

Jeho stranická kolegyně a poslankyně Ludmila Bubeníková měla z projevu rozporuplné pocity. „Vypadá to, že není srovnán sám se sebou. Jeho forma protestu je zvláštní, ale na druhou stranu si ji budou téměř všichni pamatovat. A asi bude hodně lidem vyhovovat. Každý má svůj styl vyjadřování, ať se s tím každý porovná dle vlastního uvážení. A co přinese jejich spolupráce? Možná nic, možná se budeme divit. Počkejme si,“ odpověděla redakci ParlamentníchListů.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka, Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…