Rudé noviny k rebelii v ODS: Zvýšení daní by naštvalo ty, co financují stranu

07.09.2012 8:28

Otakar Zmítko, předseda Ústřední revizní komise KSČM, vidí krizi v ODS jako důsledek jejího špatného vedení a stranického boje o moc. Strana se také odklání od svého programu a premiérovi Petru Nečasovi Zmítko vytýká to, že přijal koncept ministra financí Miroslava Kalouska. Tím podle něj stranu poškodil.

Rudé noviny k rebelii v ODS: Zvýšení daní by naštvalo ty, co financují stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Zatím se však totiž ukazuje, že postup Nečasovy vlády ODS této straně jen ubližuje a muselo by se mnoho stát, aby prospěla lépe, než ukazují současné preference," píše v pátečních Haló novinách Zmítko. Nečas totiž podle Zimoly přijal politiku ministra financí Miroslava Kalouska u tím stranu "hrubě poškodil". Celá krize v ODS je podle něj vyústěním boje o moc a vedoucí úlohu ve straně. Většina rebelů chce totiž v čele ODS vidět současného prezidenta Václava Klause. ODS udělala podle Zmítka také jednu zásadní chybu - odklonila se od svého stranického programu: "Dál tu je odchylka od slibů ODS proklamujících ve svých programech, že daně se zvyšovat nebudou."

Na to už ostatně poukazovali i ti poslanci, kteří se rozhodli vládní balíček nepodpořit. Podle nich šla ODS do vlády právě s tím, že nebude podporovat zvyšování DPH. Ostatně jeho navýšení by ani samotné straně nebylo moc ku prospěchu, jak poukazuje Zmítko. "Je tu ovšem i zájem určité skupiny podnikatelů, pro něž zvýšení DPH bude znamenat zdražení jejich zboží, a tudíž v některých případech i menší prodejnost, a tedy i menší zisky. Tento důvod otevřeně vyslovil i prezident Klaus a jeho křídlo v ODS, vedené Tluchořem, si je toho vědomo. Mohlo by to totiž znamenat změnu postoje k ODS, a tedy i méně darů do stranické pokladny," dodává. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…