Rumuni a Bulhaři by se měli volně pohybovat po EU. Pomůže to s migrační krizí, soudí předseda Juncker

13.09.2017 10:06

Rumunsko a Bulharsko by se měly stát novými členy schengenského systému, v rámci kterého je možný volný pohyb osob. Vyzval k tomu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve svém pravidelném vystoupení před poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Rumuni a Bulhaři by se měli volně pohybovat po EU. Pomůže to s migrační krizí, soudí předseda Juncker
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

Juncker předstoupil před poslance s každoroční Zprávou o stavu Evropské unie. V jejím rámci nejvíce překvapila předsedova výzva, aby dvě členské země z východu EU přistoupily k Schengenské dohodě. Ta od roku 2007 zavádí volný pohyb osob. Rumunsko a Bulharsko, které do EU vstoupily až v době, kdy byl „Schengen“ zaváděn, doposud nebyly součástí tohoto systému. Na rozdíl od České republiky a dalších členských států, které přistoupily v rámci velké vlny rozšiřování v roce 2004.

Nyní Juncker hovořil o potřebě společně čelit migrační krizi. Společná migrační politika podle něj vyžaduje, aby členské státy EU tvořily společnou zónu pohybu osob. A hlavní překážkou, která tomu brání, je podle něj v současnosti to, že dvě členské země, které se navíc vzhledem ke své poloze mohou stát cílem migrační vlny z Turecka, nejsou členy schengenského systému.

Proto Juncker vyzval, aby se tyto dvě země urychleně staly členy schengenského prostoru.

Bulharsko a Rumunsko zažívají v poslední době v EU úspěšné časy. Vrcholní politici si je předcházejí ve víře, že se jim s jejich pomocí podaří oslabit vliv Visegrádské skupiny, která je právě v migrační politice nejvýraznějším oponentem bruselského hlavního proudu. S představiteli Bulharska a Rumunska tak nedávno jednal francouzský prezident Macron a nyní jejich snahu vstoupit do Schengenského prostoru jednoznačně podpořil i předseda Evropské komise Juncker.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…