Rušení EET a ve Sněmovně je to zase na dlouho

11.10.2022 21:33 | On-line

Poslanci si dnes večer odhlasovali možnost dalšího nočního jednání. Vládní většina prosadila, že Sněmovna projedná předlohu týkající se zrušení elektronické evidence tržeb (EET) v úterý jako první bod schůze. Hnutí ANO se proti tomu rozhodlo bojovat obstrukcemi. „Rušíme EET. Byl to drahý, nefunkční a šikanózní projekt minulé vlády,“ z ní z řad vládní koalice.

Rušení EET a ve Sněmovně je to zase na dlouho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministryně financí Alena Schillerová

Poslanci hnutí ANO už několik hodin předkládají návrhy na změnu programu schůze Sněmovny. Zrušení EET, vlajkové lodě hnutí ANO, je podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové krok špatným směrem. Evidenci žádá zachovat alespoň na dobrovolné bázi.

„Koalice naplánovala jednání o druhém čtení EET. To je krok špatným směrem. Vypadá to, že schodek státního rozpočtu bude 375 miliard, ale vláda krizi neřeší, naopak zadlužení roste. Potom nechápeme, proč se ruší EET, které přinášelo 12 až 13 miliard ročně a narovnává podnikatelské prostředí,“ uvedla na tiskové konferenci Schillerová.

Poslankyně za hnutí STAN Barbora Urbanová komentovala během Sněmovny obstrukce hnutí ANO na sociální síti. „Prosím vás, jedeme 2. čtení zákona o zrušení EET. Já do toho nechci obsahově zabrušovat, ale je to po 4 hod. 36 minutách ‚navrhování bodů programu‘ (čtěte: obstrukcí) ta chvíle, kdy se mají ideálně navrhovat u konkrétního bodu konkrétní pozměňovací návrhy.

Tak já jen pro info všem zúčastněným: jsme tu a budeme tu, žádný báječný nápad na vrácení do výboru a jiný procedurální návrh neprojde, tedy... nešlo by to trochu zkrátit? Nejsme tu v tom baráku sami,“ napsala ke zdlouhavému jednání o zrušení EET ve druhém čtení.

Pozměňovací návrh, aby EET zůstala dobrovolná, pětikoalice nepodpoří. „Jsme pro úplné zrušení experimentu, který lidem komplikuje život,“ upozornil před jednáním Sněmovny šéf klubu TOP 09 Jan Jakob s tím, že vládní poslanci jsou připraveni na „jednání do večera nebo do noci“, protože systém podle něj musí projít legislativní procedurou do konce roku. „Je to pro nás zcela klíčové a zásadní, uděláme vše pro to, abychom to stihli,“ řekl důrazně.

„Pro Andreje Babiše je každý živnostník sprostý podezřelý. Ale jen zloděj si myslí, že kradou i všichni ostatní. Proto rušíme EET. Byl to drahý, nefunkční a šikanózní projekt minulé vlády, který nic nepřinesl,“ dodal již během sněmovního jednání Jakob na svém twitteru.

„Věřím, že vlajkovou loď ANO dokážeme potopit a EET zrušit. Nebojte, půjde ke dnu,“ podpořil ho ještě předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný.

Schillerová řekla, že obstruovat poslanci ANO nebudou, ale mají prý připraveno několik vystoupení. „Obstrukcemi bych to nenazývala. Chceme upozornit na to, že země čelí vážným problémům. Několik kolegů vystoupí včetně mě s návrhem na změnu pořadu schůze,“ sdělila. Domnívá se, že by jednání do brzkých ranních hodin trvat nemělo.

Že úterní jednání bude dlouhé a možná se protáhne až do nočních hodin, připustili už dopoledne vládní i opoziční poslanci. Návrhy ke změně programu přicházejí i z řad SPD, většina z nich je ale právě z hnutí ANO. 

„Přihlášených k programu schůze je několik desítek, prakticky všichni z hnutí ANO. Je z toho zřejmé, že jde o snahu oddálit projednání zrušení EET. Ostatně je to taktika, kterou hnutí používá nejen u tohoto bodu opakovaně,“ napsala šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) agentuře ČTK.

Evidence tržeb je v současné době dál přerušena kvůli epidemii covidu-19, a to do konce letošního roku. Stala se tak fakticky dobrovolnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…