Ruská dostavba Temelína by mohla Česku přinést 156 miliard, prohlásil Medveděv

27.05.2013 14:09

Investice ve výši až šest miliard eur (až 156 miliard korun) získá podle ruského premiéra Dmitrije Medveděva český průmysl, pokud v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín zvítězí nabídka rusko-českého konsorcia. Medveděv to v pondělí řekl v Moskvě novinářům po setkání se svým českým protějškem Petrem Nečasem.

Ruská dostavba Temelína by mohla Česku přinést 156 miliard, prohlásil Medveděv
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Medvedědova limuzína

Předseda ruské vlády před novináři vyjádřil své přesvědčení, že rozhodnutí o vítězi temelínského tendru bude "transparentní a objektivní". Nečas po schůzce se svým ruským protějškem prohlásil, že takové ujištění Medveděvovi dal. "Výběrové řízení proběhne transparentně a nejlepší nabídka vyhraje," řekl předseda české vlády.

České společnosti mohou získat zakázky v hodnotě šest miliard eur

"Pokud se nám podaří prokázat solidnost naší nabídky, pak české společnosti získají významné zakázky v hodnotě do šesti miliard eur," prohlásil Medveděv. Ruská strana podle něj počítá s tím, že rozhodnutí padne na základě objektivní úvahy.

O dostavbu jihočeské jaderné elektrárny nyní mají zájem rusko-české konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress a japonsko-americká společnost Westinghouse. Zájemci o dostavbu nyní dokončují své cenové nabídky. Ve prospěch "své" firmy pravidelně lobbují významní politici z Ruska i Spojených států.

Dostavbu Temelína nedávno zpochybnil ministr Kalousek

Společnost ČEZ, vlastník Temelína, chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim, stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025. Český ministr financí Miroslav Kalousek ale nedávno dostavbu zpochybnil. Hodnota investice se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon Temelína, který nyní činí 2000 megawattů.

Výběrového řízení se účastnila také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však loni v říjnu z tendru vyloučil s poukazem na závažná pochybení. Areva jakékoli chyby odmítá a snaží se do tendru vrátit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…