Ruská ekonomika do podzimu nepřežije, tuší ekonom Sedláček. Není scénář, při kterém by Putin válku vyhrál

21.03.2022 16:22

Ekonom Tomáš Sedláček predikuje, že Rusko čeká velký hospodářský úpadek, který bude pro prezidenta Vladimira Putina znamenat prohru ve válce i v případě vojenského úspěchu na Ukrajině. „Není žádný scénář, ve kterém by Putin mohl válku vyhrát. I kdyby srovnal Ukrajinu se zemí a podmanil nebo vystěhoval veškeré její obyvatelstvo, ekonomické sankce a globální ostrakizace Rusko za několik měsíců položí na lopatky,“ tvrdí Sedláček, který zároveň vyzývá k „uzavření ruských kohoutků“, což podle něj konec války uspíší.

Ruská ekonomika do podzimu nepřežije, tuší ekonom Sedláček. Není scénář, při kterém by Putin válku vyhrál
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

Sedláček ve svém komentáři na Facebooku tvrdí, že kvůli sankcím Západu a vlivem špatné kondice ruské ekonomiky čeká Putina fatální prohra. „Putin svou tupou válku již prohrál, Rusko je již nyní de facto mrtvá ekonomika. Pokud nás čeká vleklá válka, Rusko zřejmě zkolabuje zevnitř, bez jediného výstřelu na svém území, během několika měsíců,“ má jasno Sedláček.

„Není žádný scénář, ve kterém by Putin mohl válku vyhrát. I kdyby srovnal Ukrajinu se zemí a podmanil nebo vystěhoval veškeré její obyvatelstvo, ekonomické sankce a globální ostrakizace Rusko za několik měsíců položí na lopatky. Přestat odebírat ruskou energii by tento scénář ještě uspíšilo. Proto je to imperativ,“ píše sebejistě Sedláček.

Putin se podle Sedláčka nevzdá ani v případě, kdy bude Rusko ve stále horší ekonomické situaci. „Samotné sankce Putina obrátit kurz nepřinutily a jistě ani nepřinutí. Stejně jako teroristu nepřinutí vzdát se, když mu zamezíme přísun jídla. Ale za několik měsíců bude situace jiná. Putin ani nemusí být poražený vojensky, bude ale poražen ekonomicky,“ je přesvědčený Sedláček, podle nějž je jen otázkou několika měsíců, než ruskému hospodářství dojde dech.

Ruská ekonomika prý bude sankcemi extrémně trpět i proto, že už před válkou nebyla v dobrém stavu. „Na rozdíl třeba od totalitní Číny ruská ekonomika není nic moc a její struktura se za posledních třicet let moc nezměnila. Ruští obyvatelé – na rozdíl od Indů nebo Číňanů – nikterak nezbohatli, naopak Rusko je výjimečné tím, že i když celý svět bohatl, v Rusku lidé chudli. A to výrazně a mnoho z nich. Celá polovina jeho obyvatel je nyní o 26 procent chudší, než byli v roce 1980,“ informuje ekonom.

Putin si válkou na Ukrajině podle Sedláčka ukousl příliš veliké finanční sousto, protože takovou válku je složité financovat i v dobré ekonomické situaci, natož v situaci Ruska. „Rusko prostě není bohatý stát, který by si mohl dovolit drahou válku o rozšíření svého již beztak obrovského impéria. A o to méně válku vleklou, s implodující ekonomikou,“ vysvětluje Sedláček.

Ruská federace je podle ekonoma na pokraji řetězového bankrotu, zejména proto, že ruská vláda nemůže splácet své závazky, jelikož má zmrazenou polovinu rezerv. A nezachrání to prý ani nízká úroveň ruského dluhu, která se pohybuje kolem 15 procent HDP, zatímco třeba USA má kolem 100 procent, a průměr EU je 76 procent. „Protože nikdo kloudný mu už moc nepůjčí – a Rusko bude potřebovat peněz hodně. I váhavá Čína si spočte, že pravděpodobnost, že by Rusko válku vyhrálo a ruská ekonomika zároveň nezkolabovala, je extrémně nízká, a bude proto velice opatrná,“ predikuje Sedláček, že ani Čína Rusku nepomůže.

Situaci prý nedokáže zvrátit ani ruský domácí bankovní sektor, který stojí na hraně kolapsu. „Ruská centrální banka se snaží dělat, co může, aby tomuto scénáři zabránila, ale v delším období to ruské bankovnictví nemůže ustát. Řešením je zavření bank, podobně jako u burz, takže se lidé ke svým penězům nedostanou vůbec, nebo znárodnění bank anebo měnová reforma či šílená inflace,“ vypočítává Sedláček pro Rusko černé scénáře.

Jako další důsledek vpádu na Ukrajinu Sedláček jmenuje hromadný odchod západních společností z Ruska. „Již nyní se Rusko propadlo ve vývoji o třicet let zpátky. Opustily ho prakticky všechny západní společnosti, a symbolicky se tak odčiňuje ona veliká sláva, kdy se na Puškinově náměstí v roce 1990 poprvé otevřel ruský McDonald’s,“ píše Sedláček s tím, že ruská ekonomika razantně spadla již během prvních týdnů války.

„Ruská ekonomika byla ještě před měsícem jedenáctou největší na světě. Od začátku války se celé obrovské Rusko propadlo zhruba na dvacáté místo a velikost jeho ekonomiky se v hloubi pádu rublu ocitla někde na úrovni Nizozemska – a bude padat hlouběji. Kolabuje též výroba a dodavatelské řetězce, takže k zavřeným burzám, bankám a zahraničním podnikům brzy dost možná přibudou i normální obchody,“ předpovídá ekonom.

Posledním hřebíčkem do rakve by pak mohlo být nahrazení ruského plynu a ropy v rámci států EU. „Ruská vláda získává téměř 40 procent svého příjmu z energií a ten zároveň činí 60 procent ruského exportu. Pokud jim tento příjem vypadne, Ruská federace si zažije další linii defaultu: neschopnost platit své důchodce, úředníky, učitele, policii, financovat armádu a tak dále,“ přemýšlí Sedláček.

Sedláček na závěr navrhuje, aby Evropa „uzavřela ruské kohoutky“, což zničí ruskou ekonomiku a ukončí válku. „Naše úvahy čím nahradit v Evropě plyn ani nemusíme vést příliš sáhodlouze – ruská ekonomika do podzimu pod současnými sankcemi nepřežije. Přitom uzavřít ruské kohoutky bude stačit jen do kolapsu ekonomiky – a ukončení války. Čím rychleji nyní kohoutky uzavřeme, tím méně ukrajinských životů to bude stát. A tím rychleji skončí tato sadisticko-masochistická válka,“ dodává Sedláček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…